Skip to main content

Usean vuosikymmenen ajan osuuskauppojen myymälät olivat todellisia yleismyymälöitä. Elintarvikepuoli oli jaettu leipä- ja maito-, liha- sekä sekatavaraosastoon. Liha paloiteltiin kokonaisista ruhoista, jauhot mitattiin isosta laarista pusseihin ja maito laskettiin asiakkaan omaan astiaan.

Asiakkaat saivat ruoan lisäksi kaupasta paljon muuta tarvitsemaansa, esimerkiksi rakennustarvikkeita, kankaita ja vaatteita. Maaseutumyymälöissä tietenkin myös apulannat, siemenviljat ja muut maatalouden tuotteet kuuluivat valikoimiin.

Vuonna 1935 Keskimaan myydyimpiä tuotteita olivat rauta ja rautatuotteet, sokeri, karjanrehut, liha, tupakka, puuvillakankaat ja –vaatteet, vehnäjauhot, bensiini, väkilannoitteet sekä siemenvilja. Kokonaisvalikoima myymälöissä kattoi noin sata tuotetta.

Prismojen valikoimissa on nykyään jopa 25 000, S-marketeissa 15 000 sekä Saleissa 8 000 päivittäistavaratuotetta.

Vuonna 2014 Keskimaan keskikokoisessa myymälässäkin on jo valinnanvaraa satakertaisesti entisiin aikoihin verrattuna. Esimerkiksi keskikastiin kuuluvan Tikkakosken S-marketin valikoimissa tuotteita on reilut 10 000.

Entäpä vuoden 2014 myydyimmät tuotteet? TOP 10 –listalle ylsivät vaalea lagerolut, maito, maustamattomat savukkeet, leikkeleet, ruoanvalmistukseen ja leivontaan tarkoitetut maitotaloustuotteet, broilerinliha, ruokamakkarat, jauheliha, suodatinkahvi sekä sianliha.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie