Skip to main content

Jyväskylän Sokoksen valikoimat ovat ehtineet yli viiden vuosikymmenen aikana muuttua ja uudistua moneen kertaan. Tänä päivänä Sokos on profiloitunut pukeutumisen ja kauneuden tavarataloksi, mutta takavuosina se oli melkoinen sekatavarakauppa.

Pitkän uran myyjinä Sokoksella tehneet Pertti Rytkönen ja Yrjö Hiekkanen muistelivat Keskimaan henkilöstölehdessä vuonna 2008 Sokosta reilun kolmen vuosikymmenen takaa.   

– Urheiluosastolta sai kiekot, kuulat, keihäät, piikkarit, pesäpallovälineet sekä kaikki mahdolliset kalastus- ja metsästystarvikkeet aseita myöten. Valikoimiin kuuluivat myös perämoottorit ja veneet, polkupyörät, mopot ja kaikki muu, mikä vain jotenkin sisään saatiin mahtumaan. Aika uskomatonta, mitä kaikkea on vuosien saatossa myyty, Yrjö Hiekkanen kuvaili.

Urheilun lisäksi pohjakerroksesta toimivat rauta-, maatalous-, kangas- ja kodinkoneosastot, tv-huolto sekä kesäpiha, josta myytiin taimia ja puutarhakalusteita. Asiakkaat ja myyjät polttivat tupakkaa sisällä myymälässä kaupanteon lomassa.

Pertti Rytkönen totesi Keskimaalaisessa, että parasta työssä on ollut jatkuva muutos. Tuotteet ovat kehittyneet, ja samanaikaisesti asiakkaiden odotukset, toiveet ja tarpeet ovat muuttuneet. Vuosikymmenten saatossa syntyi pitkiä asiakasuhteita.

– Aikoinaan soviteltiin nappulakenkiä pikkupojille, jotka nyt tulevat ostamaan kenkiä omille lapsilleen. Aika monta sukupolvea on tullut tutuksi. Asiakaspalvelun ammattitaito ei synny muutamassa kuukaudessa tai edes vuodessa, saati kursseja käymällä. Työtä pitää tehdä pitkään, jos meinaa todella kehittää omaa osaamistaan, kaksikko korosti.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie