Skip to main content

Yksi joulunalusajan jännitysmomenteista on nyt ohitse: Sokoksen jouluikkuna on jälleen paljastettu. Jyväskylän keskustan Joulunavaus vetää vuosi toisensa jälkeen keskustaan tuhansia ihmisiä nauttimaan juhlatunnelmasta ja erilaisesta ohjelmasta. Sokoksen jouluikkunan paljastus kuuluu tapahtumaan yhtä erottamattomasti kuin kompassin tähden ja kävelykadun valojen syttyminen.

Tänä vuonna Sokoksen jouluikkunan teemana on itseoikeutetusti100-vuotias Keskimaa. Sokoksen visuaalisen markkinoinnin esimies Johanna Rönkkö ryhtyi ideoimaan jouluikkunaa jo kesällä. Hänen mukaansa tänä vuonna teeman valitseminen oli poikkeuksellisen helppoa. Satavuotisjuhlat ovat tahdittaneet Keskimaan koko vuotta, joten oli selvää, että Sokoksen jouluikkunankin pitää liittyä osuuskaupan omaan historiaan.

Näyteikkunan käytännön rakentaminen on ollut pääosin Sokoksen visualisti Sanna Järvenpään tehtävänä. Hän uurasti visusti peitettyjen ikkunoiden takana muutama päivän ennen h-hetkeä.

Johannan ja Sannan mukaan historiateemaisen näyteikkunan toteutus on ollut mielenkiintoista, mutta myös hieman haasteellista. Lopputuloksen halutaan herättävän varttuneemmissa katselijoissa nostalgisia tunnelmia, mutta sen pitää samanaikaisesti tarjota iloisia elämyksiä lapsille.

Sokoksen jouluikkunan ideointi ja toteutus on tavaratalon visualisteille mieluinen tehtävä. Se on itse asiassa vuoden ainut täysin ei-kaupallinen somistus, jossa tekijät voivat päästää luovuutensa kunnolla valloilleen.

Miltä Sokoksen Keskimaa 100-vuotta –teemainen ikkuna sitten näyttää?

Silmiemme eteen avautuu vuoden 1920-luvun katunäkymä osuuskaupan myymälästä, jonka ulko-ovi sijaitsi samalla paikalla kuin Sokoksen nykyinen pääsisäänkäynti. Myymälän eteen on pysähtynyt hevonen kärryineen ja tummaan pukuun pukeutunut herrasmies on parhaillaan astumassa sisään kauppaan. Kadun yläpuolella roikkuvat sähköjohdot.

Myymälän edessä on yksityiskohdiltaan suorastaan hämmentäviä ihmisminiatyyrejä. Jyväskylässä pääpaikkaansa pitävän Suomen nukketaiteilijat ry:n (nukketaiteilijat.org) taidokkaat jäsenet ovat lainanneet näyteikkunaan upeimmat nukkensa, jotka on tietysti puettu ajanmukaisiin vaatteisiin. Sokoksen ikkunassa on nukkeja noin viideltätoista  tekijältä. He ovat tehneet luomuksensa alusta alkaen itse: ideoineet, muotoilleet, maalanneet, rakentaneet vartalot, valmistaneet peruukit sekä ommelleet vaatteet, kengät ja laukut omin käsin.

Jouluikkunan toisessa osassa päästään kurkistamaan vanhaan sekatavarakauppaan. Hyllyillä on tavaroita 1940-50 -luvuilta, mm. astioita, elintarvikkeita ja leluja. Tiskillä on tietysti vanha kassakone, vaaka ja kahvimylly. Myymälän nurkassa on komea pönttöuuni. Jouluista tunnelmaa luovat kauppaan töihin pannut tontut. Mitä pidempään ikkunaa katselee, sen enemmän siitä löytää ihmeteltävää ja kivoja yksityiskohtia.

Entisajan kaupan tavaroittamisessa on ollut arvokkaana apuna kauppahistoriakokoelmaa Seppälässä ylläpitävä Lauri Heinänen. Vanhoja astioita, muun muassa Arabiaa sekä kuparipannuja, on käyty kaivamassa Jyväshovin varastoista, hotellipäällikkö Kirsi Tarkkasen avustuksella. Hyllyt näyteikkunaan on puolestaan rakentanut puuseppä Matti Mäkinen.

 

 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie