Skip to main content

Itsepalvelu alkoi yleistyä nopeasti Suomen vähittäiskaupassa 1960-luvulla kaikissa kaupparyhmissä. Vuoden 1970 lopussa maassamme oli kaikkiaan noin 16 000 myymälää, joista runsas neljäsosa oli siirtynyt itsepalveluun. Viisi vuotta myöhemmin, 1970-luvun puolivälissä itsepalvelu oli otettu käyttöön jo joka toisessa elintarvikemyymälässä.
Muutokseen kannusti myynnin kasvaminen:
palvelumyymälän keskimyynti oli 1960- ja 1970-luvun taitteessa vain noin 200 000 markkaa, kun samaan aikaan itsepalvelumyymälöissä kauppaa tehtiin keskimäärin lähes 700 000 markalla. Keskon ja Tukon suunnalla oltiin selvästi SOK-kaupparyhmittymää hanakampia itsepalveluun siirtymisessä, mutta toki osuuskaupoissakin tähän asiaan herättiin.

Tiskin takaa tapahtuvan ojentamispalvelun korvaava itsepalvelu lähti Keskimaassa liikkeelle 1960-luvun alkupuolella Tikkakoskelta. Entinen osastomyymälä ja ruokalatila uudistettiin moderniksi omapalvelumyymäläksi, jossa asiakas pääsi kiertelemään hyllyjen väliin tutkimaan tuotteita, keräsi ostokset koriin ja maksoi ne kerralla kassaan.
Keski-Suomessa ei montaa vastaavaa kauppaa ollut. Tikkakoskelaiset olivatkin uuteen myymäläänsä todella tyytyväisiä, olivathan he kaupassa asioidessaan hyvin ajan aallonharjalla.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie