Skip to main content

40 vuoden työrupeaman osuuskaupassa tehnyt Raija Piispanen muisteli menneitä Keskimaan henkilöstölehdessä muutama vuosi sitten.

Raijan ensimmäinen työpaikka oli Osuusliike Kivikannon Kannonkosken myymälän Matkabaarissa vuonna 1964. Opiskelu Jyväskylän kauppaoppilaitoksessa avasi kesälomittamisen jälkeen ovet Kivikannon konttoriin ja vakituiseen pestiin.

– Kouluni loputtua ylenin kassanhoitajaksi. Oikealla mustekynällä kirjattiin panot ja otot kassakirjaan. Inventoinnit kirjoitettiin kahtena kappaleena, joista myymälänhoitaja laski toiset kappaleet ja konttori toiset. Myymälänhoitaja tuli omien laskelmiensa kanssa konttoriin ja sivut verrattiin. Kerran sain tilintarkastajalta moitteita, kun yhdellä sivulla oli eri summa.

Vuodenvaihde oli kiireistä aikaa, kun säästökassan korot piti laskea. Asiakkaat tulivat heti arjen alettua merkkauttamaan säästökirjoihinsa korkoja. Usein vietettiin uudenvuodenyö konttorissa korkoja laskien.

Vuonna 1973 Kivikanto liitettiin Saarijärven Osuuskauppaan. Raijan ja hänen puolisonsa, niin ikään Kivikannossa työskennelleen Heikin osuuskauppaura jatkui Saarijärvellä.

– Heikki pääsi varastonhoitajaksi ja minä konttoriin. Siihen aikaan kaikki kuivatavara haettiin omilla kuorma-autoilla SOK:lta Jyväskylästä ja muualta SOK:n teollisuuslaitoksista. Tavaravalikoima oli laaja rakennustarvikkeista elektroniikkaan. Kuivat tavarat tuotiin keskusvarastolle, josta ne jaettiin myymälöihin tilauksien mukaan.

Saarijärven Osuuskaupalla oli 1970-luvulla 10-osastoinen Sokos-halli, 14 sivumyymälää, Shell-huoltamo, radio- ja tv-korjaamo, Paavon Sähkö, rauta-maatalousosasto, kaksi myymäläautoa ja kolme baaria.

– Kerran kuukaudessa piti yli 40 laskutuspisteen tiedot saada kasaan. Lisäksi pidin ostoreskontraa ja maksoin tavarantoimittajille. Tein myös tuloslaskelmat inventoinneista. Tietokone oli pöydän kokoinen ja toimi reikäkorteilla. Myöhemmin ohjelmat ladattiin pienillä mikronauhakaseteilla.

Vuoden 1984 alussa synnytettiin maakunnallinen Osuuskauppa Keskimaa, johon myös Saarijärven Osuuskauppa liittyi.

– Alkoi kova saneeraus. Sivumyymälä lopetettiin yksi toisensa jälkeen. Sokos muuttui S-marketiksi. Rauta-maatalousosasto lopetettiin, mutta Heikki pääsi töihin uuteen Agrimarketiin. Pari remonttia ja laajennusta tehtiin.

Olin vielä viisi vuotta toimistohommissa, koska bonuslaskelmat olivat käsityötä. Asiakkaat keräsivät käteiskuitit kirjekuoreen, laskivat kuitit yhteen ja palauttivat osuuskauppaan. Teimme pistokokeita. Ei sentään tarvinnut kaikkia kuoria laskea.

Sitten Bonukset alkoivat kertyä korttia vilauttamalla ja minut siirrettiin kassalle vuonna 1989. Samoihin aikoihin tuli käyttöön EAN-koodeja lukevat kassat. Kaksikymmentä vuotta istuin kassalla. Varsinkin aamuvuorot olivat mukavia, kun sain tunnin ajan purkaa tupakkaa ja lehtiä hyllyihin. Haikein mielin ajattelen menneitä vuosia ja ihania työkavereita.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie