Skip to main content

Keskimaan vaajakoskelaiset osuuskauppajuuret juontuvat vuoteen 1918, jolloin perustettiin osuuskauppa Haapakoskelle, jona Vaajakoski vielä tuohon aikaan tunnettiin. Kun taajaman nimi vaihdettiin kolme vuotta myöhemmin, myös osuuskauppa muutti nimensä Vaajakosken Osuusliikkeeksi ja vuonna 1946 edelleen Osuusliike Vaajalaksi.

Kulta-aikanaan 1950-luvulla Vaajala oli myynniltään Keski-Suomen toiseksi suurin osuuskauppa. Kasvua ruokki paikkakunnalle keskittyneen SOK:n teollisuuden menestys sekä sodanaikaisen tavarasäännöstelyn lieventyminen. Enimmillään toimipaikkojen määrä oli 39 vuonna 1960.

Vaajalan päätoimipaikka oli alkuvuosikymmeninä suuri puutalo. Uusi keskuspaikka ravintoloineen valmistui 1939 Vaajakoskentien varteen. 1956 avattiin kirjakauppa ja 1962 Shell-huoltoasema.

Sivumyymälöitä oli muun muassa Hupelissa, Sammallahdessa, Leppälahdessa, Kotimäessä, Tölskässä, Savonmäessä, Haapaniemessä, Oravasaaressa ja Kanavuoressa. Halssilassa ja Jyskässä Keskimaa ja Vaajala kävivät kovaa kauppakisaa, sillä molemmilla osuuskaupoilla oli kyseisissä kaupunginosissa omat myymälänsä.  

1960-70-luvuilla Jyväskylä alkoi imeä ostovoimaa Vaajakoskelta. Vuonna 1972 avattu Vaajakosken keskustan tavaratalo ei pärjännyt kilpailussa, kun kaupungissa asiakkaita huokuttivat muun muassa Keskimaan Sokos ja Seppälän Prisma.

Sivumyymälöiden karsiminen alkoi 1970-luvulla. Vaajakosken keskustasta 5 kilometrin säteellä olikin toistakymmentä myymälää. Kuvaavaa on, että esimerkiksi Hupelin myymälässä asioi säännöllisesti vain parikymmentä kotitaloutta.

Paikallisosuuskauppa Vaajalan tarina päättyi vuoden 1984 alussa, jolloin se yhdistyi Keskimaahan. Näin alkoi uusi aikakausi. Pienmyymälöiden karsiminen jatkui, mutta toisaalta Wesmanninmäelle rakennettiin uusi S-market hyvine parkkipaikkoineen.

Vuonna 2003 vanha rasvamonttu-Shell suljettiin ABC Vaajakosken valmistuttua Kanavuoreen. Shellin tontille avattiin seuraavana vuonna ABC-automaatti. Vajaat kymmenen vuotta myöhemmin, syyskuussa 2013 avattiin uusi S-market oheisliikkeineen Pandan naapuriin, historiaa henkivään tehdasmiljööseen. Keskimaassa on yleisesti tapana, että S-market kantaa aina paikkakunnan nimeä. Vaajakoskella tehtiin kuitenkin poikkeus. Vaajakoskelle ei avattu S-market Vaajakoskea. Vaajakoskelle avattiin perinteitä kunnioittaen S-market Vaajala.

Tänä päivänä S-market Vaajala ja ABC Vaajakoski sijoittuvat Suomen suurimpien S-marketien ja ABC-liikennemyymälöiden joukkoon. ABC:n sesonkiaikoina nämä kaksi toimipaikkaa työllistävät noin 120 työntekijää, eli enemmän kuin Osuuskauppa Vaajalan kaikki myymälät yhteensä 1950-luvulla.

 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie