Skip to main content

Vuoden 1972 marraskuussa avattu legendaarinen Seppälän Prisma siirtyy muutaman kuukauden päästä historiaan uuden Prisman tieltä.

Myynnin ja asiakasmäärien jatkuvasti kasvaessa nykyistä Prismaa ehdittiin remontoida ja laajentaa moneen kertaan. Ulkoseiniä siirrettiin viiteen otteeseen:

1978

Jo muutama vuosi jättimäiseksi kuvaillun Prisman avaamisen jälkeen kävi selväksi, että myymälä oli liian pieni. Tilaa tarvittiin myös rauta- ja nouto-Prismalle, joten SOK:n koneosasto siirtyi viereiseen kiinteistöön.

1984

Prismaa laajennettiin parilla tuhannella neliöllä. Lisää myyntialaa rakennettiin käyttötavarassa pukeutumiselle ja vapaa-ajan tuotteille. Lisäksi päivittäistavaraosastolle saatiin uutta myyntialaa ja laajemmat valikoimat.

1992

Kiinteistöä laajennettiin 4 000 neliöllä. Pohjoispäädyssä sijainnut Nouto-Prisma purettiin ja sen toiminnot siirrettiin SOK:lta ostettuun viereiseen kiinteistöön. Betonilattiat korvattiin laatoituksella, vaikka ratkaisu herättikin pelkoa siitä, että arvokkaamman näköinen lattiamateriaali vesittää Prisman edullista hintamielikuvaa. Koko talotekniikka uusittiin ja jäähdytysjärjestelmässä huomioitiin ympäristöarvot. Piha-alueella uusittiin polttonesteiden jakeluautomaatti ja rakennettiin asiakkaille kotitalousjätteiden kierrätyspiste.  

1998

Prismaa laajennettiin noin 3 000 neliötä etelän suuntaan.  Kassalinjan suunta siirrettiin pitkälle sivustalle ja pääsisäänkäynnin rinnalle tehtiin toiseen päätyyn uusi sisäänkäynti.  Harjannostajaiset 6.3.1998 saivat murheellisen käänteen, kun Jyväskylän rautatieasemalla tapahtui samana päivänä junaturma, jossa menehtyi useita ihmisiä.

2003

Prisma sai nykyisen muotonsa. Samalla tontilla sijainneet Keskimaan omistamat kone- ja rautavarasto sekä Vaasan leipomo purettiin parkkipaikkojen tieltä. Polttonesteautomaatti ja kierrätyspiste siirrettiin vapautuneelle alueelle, johon rakennettiin uutena palveluja ABC-pesukatu. Myymälän koko kasvoi muutamalla tuhannella neliöllä, jolloin valikoimia voitiin kasvattaa kaikilla osastoilla. Kaupungin toteuttama Ahjokadun remontti kiertoliittymineen helpotti liikennöintiä pysäköintialueelta kadulle.

2016

Vanha kiinteistö on elinkaarensa päässä. Uusi Prisma avataan keväällä.

– Perinteet velvoittavat. Uudella Prismalla haluamme varmistaa, että Seppälän Prisma säilyttää paikkansa Keski-Suomen keskeisimpänä kaupan yksikkönä ja Keskimaan lippulaivana myös seuraavat vuosikymmenet. Uuden ajan hypermarketin on vastattava sekä asioinnin että työskentelyn näkökulmasta nykypäivän ja ennen kaikkea tulevaisuuden vaatimuksiin, Keskimaa linjasi uuden Prisman rakentamisen käynnistymisen alla.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie