Skip to main content

Ansaittuja eläkepäiviään viettävä Raili ”Rallu” Moilanen valmisti yli 30 vuotta kestäneen Keskimaa-uransa aikana reilusti yli sata tuhatta pizzaa. Ennen eläkkeelle jäämistään hän laski, että työpäivässä pizzoja valmistuu vähintään 15, mikä tekee vuodessa 3 630 kappaletta ja 30 vuodessa 108 900.

– Tulin Keskimaalle suoraan ammattikoulusta. Ensimmäinen työpaikkani oli Sokoksen yhteydessä sijainnut Homenokka, joka vaihtoi vähän myöhemmin nimensä Kukkopojaksi. Rossoon tulin heti, kun se Jyväskylään rantautui vuoden 1984 lopulla, Rallu kertoi.

Kirkkopuiston Rosso oli Jyväskylän ensimmäinen tai ainakin ensimmäisiä pizzapaikkoja.

– Teimme 12-tuntisia päiviä tai enemmänkin. Aamuseitsemältä ryhdyttiin vääntämään arkisin 7,5-litran, ja viikonloppuisin kaksi kertaa suurempaa taikinaa, jonka laatu vaihteli aika tavalla tekijästä riippuen. Alkuaikoina pizzoja tehtiin kolmen hengen voimin; yksi kaulitsi, toinen täytti ja kolmas paistoi. Välissä pilkottiin 40 litran saavi kinkkua ja vähän vähemmän metvurstia, valmistettiin bolognesekastike ja salaatinkastikkeet, paistettiin munkit ja kuorittiin perunat.

Sittemmin pizzapohjat alettiin saada valmiina pakasteina, täytteet ja muut raaka-aineet pitkälle esikäsiteltyinä. 1990-luvulla raaka-aineiden käyttöön alettiinkin kiinnittää ihan eri tavalla huomiota.

– Haluttiin taata tuotteen tasalaatuisuus tekijästä riippumatta, Rallu perusteli.

Hän totesi olevansa sangen tyytyväinen Keskimaa-vuosiinsa.

– Olen tykännyt työstäni, enkä ole koskaan muualle kaivannut. Meillä on mukava yhteisö, jossa autetaan toisia ja ollaan oikeasti kuin yhtä perhettä. Meillä on myös paljon vakioasiakkaita, jotka tulevat mielellään juttelemaan ja kiittämään hyvä ruoasta. 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie