Skip to main content

Anu Laurikaisesta tuli keskimaalainen lokakuun alussa. Hän on malliesimerkki monitoimipaikkatyöskentelijästä eli motoilijasta: työaika jakautuu tasan Viitasaaren ja Pihtiputaan S-marketien kesken.

Keskimaan kahteen pohjoisimpaan S-marketiin haettiin loppukesällä monitoimipaikkatyöskentelyyn halukasta ja valmista myyjää. Alusta alkaen rekrytoinnin lähtökohtana oli, että uusi työntekijä tekee tunteja yhtä paljon sekä Viitasaaren että Pihtiputaan S-marketissa.

Vaihtelevaa ja antoisaa

– Työpaikkailmoitus työkkärin sivuilla osui juuri oikeaan aikaan silmiini. Miehelläni on Kivijärvellä yritys ja olimme jo löytäneet meille sopivan talon paikasta, josta on matkaa Pihtiputaalle 35 ja Viitasaarelle 40 kilometriä. Olimme sopineet muuttamisesta, jos minä löydän töitä tältä suunnalta, viimeiset 10 vuotta Keskolla Ylivieskassa työskennellyt Anu kertoo.

Ja töitähän löytyi. Anu laittoi hakupaperit Keskimaalle, sai kutsun haastatteluun ja tuli valituksi motoilijan tehtävään. Muutto toteutui ja Anusta tuli keskimaalainen.
Ensimmäisten viikkojen kokemukset S-marketeista ovat olleet varsin positiivisia.
– Tykkään todella paljon. Kahdessa myymälässä työskentely on todella vaihtelevaa, antoisaa ja minulle sopivaa. Kannustan kokeilemaan, Anu rohkaisee.

Tuplasti kaikkea

Anu kertoo saaneensa sopivan määrän uutta asiaa kerralla sisältävän perehdytyksen työhönsä.
– Kahden talon tavoille oppiminen etenee askel askeleelta, sillä uutta asiaa on monilta osin tuplasti tavanomaiseen työpaikan vaihtamiseen verrattuna. Jo pelkästään erilaisia koodeja ja tärkeitä numeroita on todella paljon. Ja uusia työkavereitakin tuli kertaheitolla tuplasti. Vielä viikkojen jälkeenkin työvuoroon saattaa osua uusi kasvo, jota en ole ennen tavannut.

Vaihtelevia työtehtäviä

Anulla on 30 viikkotunnin sopimus. Työaika jakautuu tasapuolisesti kahden toimipaikan kesken
– Teen töitä yhdessä paikassa 4-5 päivänä peräkkäin, 6-8 tunnin vuoroissa. Rytmi on hyvä olla, jotta vuoroja ei tarvitse olla jatkuvasti tarkistamassa.

Pihtiputaalla työ on ollut pääsääntöisesti tuorekuormien purkamista, kun taas Viitasaarella Anu on tehnyt enemmän kassavuoroja.
– Perehdyin ensin minulle uuteen kassajärjestelmään ja vasta sen jälkeen menin sellaiselle kassalle, jossa on myös Veikkaus. Kassatyössä on vielä paljon oppimista, muun muassa S-Etukorttiin ja osuuskaupan omistajuuteen liittyvissä asioissa, Anu arvioi.

Molemminpuolista hyötyä

Monitoimipaikkatyöskentelyn eli motoilun tavoiteena Keskimaassa on lisätä työn mielekkyyttä, monipuolisuutta ja vaihtelevuutta sekä tarjota omalle väelle lisää työtunteja ja kehittymisen kokemuksia.
Viitasaaren S-marketin päällikkö Mika Viitala kuvailee motoilua todelliseksi win-win-toimintamalliksi.
– Siitä on molemminpuolista hyötyä. Toimipaikka saa toimintatavat tuntevaa, työhön viivyttelemättä tarttuvaa ja osaavaa työvoimaa. Työntekijä saa puolestaan paremman toimeentulon, Mika tiivistää.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie