Skip to main content

Siskokset Emma ja Pauliina Saaranen ovat nuoresta iästään huolimatta jäätelönmyynnin ammattilaisia.

Viitasaaren ABC:n kesän yksi must have -juttu on laiturin äärellä Keiteleen rannalla palveleva jäätelökioski. Tänä vuonna se on ollut avoinna viikonloppuisin jo huhtikuulta lähtien. Jokapäiväiseen aukioloon siirryttiin kesäkuun alussa, kun kioskin toiminnasta vastaavien kesätyöntekijöiden koulut päättyivät.

Kioskista keittiöön

 18-vuotias Emma Saaranen on ollut Apsin jäätelökiskassa töissä jo kolmena kesänä.
– Keväällä tein viikonloppuja kioskissa, mutta koulun päättymisen jälkeen siirryin sisätiloihin keittiön puolelle. Vähän haikealta tuntuu, mutta toisaalta olen innoissani uusista kokemuksista ja työstä opiskelemallani alalla, kokiksi vuoden päästä valmistuva Emma kuvailee.

Jäätelökioski on auki päivittäin aamupäivästä iltaan saakka. Kioskissa työskennellään pääosin yksin, aamu- ja iltavuorojen vaihdoshetkiä lukuun ottamatta. Viime kesänä Emma vastasi jäätelökioskissa myös tilauksista. Nyt tehtävä siirtyy hänen pikkusiskolleen, 16-vuotiaalle Pauliinalle, jolla on Apsilla alkanut kolmas jäätelökesä.
– Emma perehdyttää minut tilausten tekemiseen. Vastuu ei jännitä, vaan enemmänkin olen innoissani sen lisääntymisestä, kosmetologiksi opiskeleva Pauliina vakuuttaa.

Valmiutta, uskallusta ja kokemusta

Harvoilla Emman ja Pauliinan ikäisillä nuorilla on kesätyökokemusta näin paljon. Sisarukset toteavatkin yksituumaisina, että jäätelökioskissa työskentelystä on ollut valtavan paljon hyötyä.
– On tietysti kiva, kun on työpaikka koko kesäksi ja pääsee tienaamaan rahaa. Mutta vähintään yhtä tärkeää on se, että jäätelönmyynnistä on oppinut työskentelemään itsenäisesti, ottamaan vastuuta, juttelemaan asiakkaiden kanssa, toimimaan erilaisissa tilanteissa ja käsittelemään rahaa, Emma listaa.

– Vastuun ottamisesta, oma-aloitteisuudesta ja asiakaspalvelutaidoista on varmasti paljon etua tulevaisuudessa, kun lähtee hakemaan mitä tahansa työpaikkaa. On valmiutta, uskallusta ja kokemusta, Pauliina jatkaa.

Hyväntuulisia asiakkaita

Viitasaaren Apsin jäätelökioski on valtavan suosittu, sekä ohikulkijoiden että paikallisten ihmisten parissa. Tötteröiden kanssa kävellään laiturille ihastelemaan keskisuomalaista järvimaisemaa.
– Jäätelökioskilla ihmiset ovat lähes poikkeuksetta hyväntuulisia ja lapset pomppivat innoissaan odottaessaan jäätelöpallon valmistumista. Varsinkin lämpiminä päivinä jäätelöä menee ihan valtavan paljon. Mutta kyllä jäätelökauppa kävi hyvin viime kesänäkin, vaikka oli viileää ja sateista.

Kiskassa tarjolla on hyvä valikoima eri makuja, joista asiakkaiden kestosuosikkeja ovat muun muassa supertiikeri ja rommirusina.
– Myös tämän kesän uutuus dumle on lähtenyt hyvin menemään. Suurin osa ottaa tötterön aitoon vohveliin, kun sitä tarjoaa, Pauliina kertoo.

abc_viitasaari_jaatelotytto_pauliina_saaranen_rajattu.jpg
Pauliina saa tänä kesänä vastuulleen jääatelötilauksista huolehtimisen. Kuvat Sannamari Saaranen.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie