Skip to main content

Vuosi sitten 64,9. Nyt 77,8. Jämsänkosken S-marketin työyhteisötutkimuksen tulos pomppasi kerralla pitkästi toistakymmentä pykälää ylöspäin. Kehitystä on tapahtunut kaikilla osa-alueilla.

Näin huikea tulosparannus työyhteisötutkimuksessa on harvinaista – varsinkin, kun työryhmässä ei ole tapahtunut henkilövaihdoksia ja toimipaikka on ulkoisilta puitteiltaankin samassa kuosissa kuin vuotta aiemmin. Mitä Jämsänkoskella on tapahtunut?

– Monien muutosten jälkeen on nähty elämän jatkuvan, kaupan säilyvän ja toimintamme kehittyvän eteenpäin, marketpäällikkö Minna Varjoranta kiteyttää.

Vastuu kaikilla

Viime vuonna työyhteisötutkimuksen eli TYTin purkupalaverissa työryhmä päätti aloittaa oman oppimisohjelman. Jokainen onkin opetellut vuoden mittaan 1-2 uutta asiaa, Minnan seuratessa edistymistä.

– Ammattitaitomme on todella parantunut. Jokaiselle tekemiselle on useampi osaaja ja työ on sujuvampaa. Paniikkitilanteita ei enää tule, vaikka vastaavat eivät olisi paikalla, Terhi Talvinen ja Satu Vilkman selittävät.

– Olemme enemmän samalla viivalla. Porukka on pienentynyt puoleen entisestä, joten jokaisen työpanos on entistäkin tärkeämpi. Vastuuta on kaikkien kannettava, Sanna Ronkainen jatkaa.

Uudenlaista kulttuuria

Työryhmän osaamista on vahvistettu esimerkiksi tuotteiden saatavuuden varmistamisessa, Veikkauksen palveluissa, ABC-mittarikentän asioissa sekä palautteen antamisessa ja vastaanottamisessa.

– Meille on hyvää vauhtia kasvamassa uudenlainen kulttuuri, jossa kehittävä palaute annetaan työkaverille rakentavassa hengessä ja muistetaan myös kiittää silloin, kun aihetta on.

Positiivista ilmapiiriä ovat pönkittäneet myös varttikeskustelut, joita Minna käy säännöllisesti työryhmän jäsenten kanssa kaksistaan.

– Jutellaan siitä, mitä kuuluu ja miten menee, Minna avaa keskustelujen sisältöä.

Ideat esiin

Porukka on päättänyt jatkaa osaamisen vahvistamista hyväksi havaitulla tyylillä. Esimerkiksi Terhi ja Satu haluavat lisäoppia kassatyöstä, jota he vähemmän arjessa tekevät.

– Lisäksi sovimme, että jokainen esittää pari ideaa, joilla voimme edelleen parantaa palveluamme. Yhdessä valitut parhaat idea otetaan työn alle, naiset kertovat.  

 

Koko Keskimaan TYT-tuloksia:

Keskimaassa tehdään vuosittain työyhteisötutkimus, jolla halutaan selvittää, mitä mieltä keskimaalaiset ovat työnantajastaan, omasta työstään ja työssäjaksamisestaan.

  • Vuoden 2017 tutkimuksessa tulosten yleistaso oli 71,9 (asteikolla 0-100) eli hyvä+.
  • Laajaan kyselyyn vastasi 94,9 % työntekijöistä.
  • Parhaat arvosanat: palkitsemisen oikeudenmukaisuus, päätöksenteon tehokkuus, kysely johtaa toimenpiteisiin, tulevaisuus näyttää valoisalta.
  • Heikoimmat arvosanat: oman työpanoksen tärkeys, itsenäisen päätöksenteon mahdollisuus, oman työn haastavuus ja mielenkiintoisuus.
  • Parempaan suuntaan menossa: tiedonkulku, esimiehen tunnustus hyvistä suorituksista, yhteishenki, osaamisen jakaminen, jatkuva kehittäminen.
  • Huonompaan suuntaan menossa: sitoutuminen työpaikkaan, palkkatason kilpailukykyisyys, oman työn stressaavuus.
  • Toimipaikkojen TYT-tulokset käydään Keskimaassa läpi kaikissa työryhmissä marras-tammikuun aikana.

 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie