Skip to main content

Kati Piispanen on oiva esimerkki siitä, miten osuuskaupassa voi edetä jatkuvasti haasteellisempiin tehtäviin. Keskimaassa kokkina työt aloittanut Kati on edennyt ketjupäälliköksi, jonka vastuulla on 35 ravintolan kehittäminen yhdessä henkilöstön kanssa.  

Kati Piispanen sanoo olevansa unelmaduunissaan. Ääneen lausumaton, mielen perukoilla itänyt haave muuttui todeksi viime talvena, kun Kati aloitti työt S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjupäällikkönä. Hänen vastuullaan on 17 Coffee Housen, 5 VENNin, 9 Fafasin sekä 4 yksittäisen ravintolan kehittäminen ja ohjaaminen.

– Pääsen valmentamaan, auttamaan ja vaikuttamaan siihen, että ravintoloissamme mennään koko ajan eteenpäin ja tehdään asioita paremmin. Kehittäminen ja kehittyminen ovat minun juttujani, Kati kuvailee.

S-Boss-tittelistä itseluottamusta

Keskimaan useissa ravintoloissa esimiestehtävissä työskennellyt Kati valittiin ketjupäälliköksi 83 hakijan joukosta.

– Itselleni merkittävä käännekohta oli valintani S-ryhmän ketjuravintoloiden S-Bossiksi keväällä 2018. Se valoi niin paljon itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihin, että uskaltauduin hakemaan avoinna ollutta ketjupäällikön paikkaa.

Palkitsemistilaisuudessa Kati kuunteli S-Bossin julkistamista pohjustanutta voittajan kuvailua, eikä osannut edes kuvitella, että olisi itse palkinnon saaja.

– Kun nimeni sanottiin, olin aivan pihalla. Kävelin lavalle ihan sumussa, jalat vetelinä.

Tilaisuudesta Kati muistaa parhaiten sen, miten hän puheita kuunnellessaan haaveili olevansa itse joskus saman yleisön edessä jakamassa titteleitä.

– Ja vuotta myöhemmin olin todellakin lavalla palkitsemassa parhaita päällikköjä ja ravintoloita, Kati ihmettelee.

Keittiöstä päällikkövalmennukseen

Katin urapolku alkoi Jyväskylän kävelykadun varrella sijainneen Memphis-ravintolan keittiöstä vuonna 2003.

– Tulin kokkiopintoihin liittyvään työharjoitteluun, ja valmistumiseni jälkeen pääsin talon kirjoille. Memphisin lisäksi tein tarvittaessa vuoroja useissa Keskimaan ravintoloissa, niin keittiössä kuin salin puolella. Painoin täysillä töitä, mutta jatkoin myös opintojani ammattikorkeakouluun.

Viitisen vuotta kului, ja Kati kaipasi jotain uutta. Niinpä hän päätyi hakemaan S-ryhmän kenttäkoulutukseen, joka nykyisin tunnetaan S-päällikkövalmennuksena. Liki 1 500 hakijan joukosta Kati tuli valituksi valmennusohjelmaan, joka antoi valmiudet tulokselliseen esimiestyöhön työssäoppimista ja intensiivistä lähiopetusta yhdistäen.

– Valmennuksen päätyttyä aloitin Seppälän vanhan Prisman ravintolamaailman vuoropäällikkönä, jossa menikin liki kolme vuotta. Se oli minulle vähän hankalaa aikaa, sillä Keskimaassa ei ravintoloiden päällikköpaikkoja avautunut lainkaan. Esimieskoulutuksen oppeja olisi ollut mahtavaa päästä käytännössä toteuttamaan, ja olin malttamaton saamaan uusia haasteita.

Sijaisuus näytön paikkana

Kärsivällisyyden koettelusta huolimatta Kati halusi pysyä Keskimaassa.

– Yksityisellä puolella olisi ehkä edennyt nopeammin, mutta turvallinen työnantaja painoi vaakakupissa enemmän. Arvostan myös sitä, että osuuskaupassa moniosaamista vahvistetaan koko ajan erilaisilla koulutuksilla ja valmennuksilla.

Odotus palkittiin, kun Sokoksen ravintolamaailmaan tarvittiin vt. päällikköä.

– Sijaisuus oli minulle näytön paikka, jossa pääsin osoittamaan kykyni tuloksen tekijänä. Seuraavaksi siirryin luotsaamaan Coffee Housea, jossa oli puolestaan pieni ja tiivis huipputiimi. Saimme koko Keskimaan parhaat arvosanat työtyytyväisyystutkimuksessa.

Kolmen Coffari-vuoden jälkeen oli taas aika siirtyä eteenpäin, tällä kertaa Presson ja Buffan vetäjäksi uuden Seppälän Prisman ravintolamaailmaan. Samaan aikaan Kati suoritti ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyötä vaille valmiiksi.

– Valtavasti asiakkaita, paljon henkilökuntaa ja jatkuvasti kasvava myynti ovat positiivisia asioita, mutta tekevät S-ryhmän Prismojen suurimmasta ravintolamaailmasta myös raskaan luotsattavan.

Henkilökunta etusijalla

Kati listaa omiksi vahvuuksiksiin tuloksen tekemisen ja henkilöstöjohtamisen. Hän välittää ihmisistä, eikä koskaan mene sieltä, missä aita on matalin.

– Konseptin sisäistäminen ja bisneksen tekeminen pitää ymmärtää, mutta minulle hengen ja sydämen asia on aina henkilökunta. Kun työntekijöillä on hyvä olla ja porukka pelaa yhteen, syntyy kaikilla mittareilla huipputulosta.

Takavuosia kerratessaan Kati toteaa, että jo ensimmäisinä Keskimaa-vuosina hänen olisi kannattanut rohkeammin kertoa toiveistaan ja halustaan päästä eteenpäin.

– Nyt olen kuitenkin juuri siellä, mihin halusinkin. Elän unelmaani, hän hymyilee.

Kati Piispanen ei ole suunnitellut urapolkuaan, mutta on tarttunut aina tilaisuuteen, kun se on tullut kohdalle.

– Keskimaassa kasvoin nykyiseen tehtävääni, S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan kentänohjaustiimissä ketjupäällikkönä työskentelevä Kati kiittelee.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie