Skip to main content

Heli Koivuporras on malliesimerkki keskimaalaisesta moniosaajasta. Hän sompailee sujuvasti kolmen eri toimialan välillä.

Heli Koivuporras on aiemmin työskennellyt pitkään ABC Palokassa ja tehnyt mahdollisuuksien mukaan vuoroja Keskimaan muissa yksiköissä. Puolisentoista vuotta sitten tuli eteen mahdollisuus vaihtaa kotipesä Palokasta Seppälään.

– Työmatkani lyheni merkittävästi ja muutenkin halusin vaihtelua tuttuun liikennemyymälätyöhön. Keskimaan sisällä työpaikan vaihtaminen on turvallista, kun työnantaja pysyy samana, Heli perustelee paikanvaihdostaan.

– Nyt teen töitä ABC Pesukadulla sekä tarvittaessa Seppälän Prisman Hesburgerissa. Olen siellä, missä työpanostani enemmän tarvitaan. Kotona lapset tietävät aina ympärilläni leijailevasta tuoksusta, mitä olen päivän aikana tehnyt, hän jatkaa.

Pesukatu on tarjonnut Helille uuden ja innostavan maailman.

– Autopesussa eletään tiiviisti säiden mukaan. Aurinkoisena päivänä on todella kiireistä, kun autoja on jatkuvassa jonossa. Sateisella säällä onkin sitten enemmän aikaa pestä pyykkiä, siivota paikkoja ja huoltaa laitteita.

Molemminpuolista hyötyä

Lokakuussa Helin työvuorolista sai entisestään lisää väriä, kun mukaan tuli vuoroja myös Prisman kassalla.

Hän korostaa, että monessa toimipaikassa työskentelystä on hyötyä molemmin puolin.

– Työntekijällä pysyy mielenkiinto ja motivaatio yllä, kun saa tehdä monenlaista ja kasvattaa samalla omaa osaamistaan. Työnantajalle on puolestaan hyötyä siitä, että palkkalistoilla on monenlaista työtä osaavia ihmisiä, joita voi liikuttaa tarpeen mukaan paikasta toiseen.  

Yksi muiden joukossa

ABC Pesukadulle tullessaan Heli sukelsi miehiseen työryhmään, jossa hän on ainoa naissukupuolen edustaja.

– Olen kuullut huhuja, että täällä on joskus vuosia aiemmin ollut joku muukin nainen töissä. Pojat sanoivat heti, että et ole tullut tänne kahvinkeittäjäksi, vaan työryhmän tasavertaiseksi jäseneksi, joka tekee samaa hommaa kuin muutkin. Opastusta ja ohjeistusta olen saanut ihan kiitettävästi. Kuten varmasti jokainen uusi työntekijä sukupuolesta riippumatta, joudun silti ajoittain edelleen pyytämään apua, jos esimerkiksi johonkin laitteeseen tulee vikaa.

Asiakkaatkin ovat tykänneet saadessaan palvelua Heliltä.

– Moni on sanonut ihan suoraan, että onpa kiva, kun täällä on yksi nainenkin töissä. Minkäänlaiseen vähättelevään tytöttelyyn en ole törmännyt kertaakaan.

Pesukatu vei naisen

Autopesupalvelussa työ on kieltämättä fyysisesti raskasta. Heli huomasi jo ensimmäisinä päivinä, että painepesurin käyttö rasittaa kroppaa, pistoolikättä myöten. Painavien pesuainepönttöjen siirtely tai kuivureiden alas ottaminen ovat myös fyysisesti raskaita hommia. Ulkoilman lämpötila vaikuttaa työolosuhteisiin ja työn määrään. Esimerkiksi edessä olevilla talvipakkasilla työhön tulee lisähaastetta, kun autoja pitää sulatella ennen pesua.

– Enkä ole ikinä kävellyt työvuoron aikana tällaisia määriä. Askeleita tulee, kun käydään rahastamassa asiakkaita ulkona ja kierretään esipestessä autoa moneen kertaan ympäri. Jos työ alkaa tuntua hartiaseudussa tai selässä, pitää heti vaihtaa suuntaa ja pesurin pitelyasentoa. Meidän esimies korostaa aina, että mikään ei mene sen edelle, että me jaksetaan työssä hyvin.

Työn fyysisyydestä huolimatta, tai ehkä osittain juuri sen vuoksi, Heli sanoo olevansa erittäin tyytyväinen nykyiseen työhönsä.

– Pesukadussa on vain jotain kiehtovaa. Pojat ovat sanoneet, että mies voi lähteä pesukadulta, mutta pesukatu ei lähde miehestä. Tuo taitaa yhtä lailla pitää paikkansa naisenkin kohdalla, hän nauraa.

Monitoimipaikkatyöskentely lisääntyy

Keskimaassa on entistä enemmän Koivuportaan Helin kaltaisia työntekijöitä, jotka liikkuvat sujuvasti eri toimipaikkojen ja usein myös toimialojen välillä. Esimerkiksi ABC-väestä yhä useammat tekevät vuoroja paitsi useissa liikennemyymälöissä, myös marketkaupassa ja ravintoloissa.

ABC Pesukadun päällikkö Janne Nybacka kertoo tavoitteena olevan, että jokaisella pesukadun työntekijällä on säännöllisesti työvuoroja yhdessä tai kahdessa muussa toimipaikassa. Tähän suuntaan ollaankin hyvää vauhtia menossa. Pääosin muut hommat ovat löytyneet Prismoista Seppälästä ja Keljosta. Helin tavoin esimerkiksi Prisman kassavuoroja tekee kaksi muutakin pesukatulaista.

– Työn fyysistä kuormittavuutta saadaan pienemmäksi ja työn sisältöä mielekkäämmäksi, kun pari vuoroa viikossa on jossain muualla.

Janne korostaa, että kyse ei ole työntekijöiden lisätuntien tarpeesta, sillä porukalla on sopimukset lähellä täysiä tunteja jo ennestään.

– Monitoimipaikkatyöskentelyllä ylläpidetään työhyvinvointia, kasvatetaan työhön sitoutumista ja työmotivaatiota sekä lisätään osaamispääoman karttumisen kautta työntekijän omaa arvoa työmarkkinoilla.

 

Teksti ja kuvat Kristiina Tammitie

 

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie