Skip to main content

Muutosagentti. Hyvä sparraaja. Keskimaan parhaimpia asiantuntijoita. Tehokas ongelmien ratkaisija. Sataprosenttisen lojaali työkavereilleen ja työnantajalleen. Taustavaikuttaja, joka ei nosta itseään esille. Sosiaalisesti taitava. Ammattitaitoinen uudistaja. Verkostoitumisen mestari.

Lähimmät työkaverit kuvailevat näillä sanoilla joulukuun alussa Keskimaan johdon assistentin tehtävästä eläkkeelle siirtynyttä Ritva Harjua. Vahvimmin arvioissa nousee esiin Ritvan peruspositiivinen suhtautuminen muutokseen. Onpa kyse pienestä tai isosta uudistuksesta, hän on ollut aina valmis luopumaan vanhasta, muuttamaan toimintatapojaan ja oppimaan uutta.

– Olen elävä esimerkki siitä, että koko työuransa voi tehdä yhdessä ja samassa tehtävässä, mutta kuitenkin niin, että työn sisältö muuttuu ja oma osaaminen vahvistuu jatkuvasti. Olen saanut joka päivä oppia ja kehittyä tehtävässäni, mikä on pitänyt työn vuodesta toiseen mielekkäänä ja vaihtelevana. Asenne on tärkein. Rohkeasti mukaan menemällä muutosta voi hallita ja ammentaa siitä lisää työintoa, Ritva perustelee.

– Kaikesta on selvitty yhdessä, toinen toistamme tukien, auttaen ja opastaen. Keskimaassa on kannustava, yhteisöllinen tapa tehdä töitä. Keskimaan arvot ja omat arvoni ovat kohdanneet, esimerkiksi se, että työtovereita ja yhteistyökumppaneita kunnioitetaan ja kohdellaan reilusti.

Keskimaa-tietäjä

Keskimaan johdon assistenttina Ritva on päässyt seuraamaan näköalapaikalta yhteiskunnan muutosta yli neljän vuosikymmenen ajan. Hän tuli Keskimaahan töihin tammikuussa 1976 Helsingin Sihteriopiston vasta valmistuneena HSO-sihteerinä.

Esimiehenä Ritvalla on ollut neljä toimitusjohtajaa: hänet palkanneen Pekka Prättälän jälkeen Kalevi Liukkonen, sitten Kuisma Niemelä ja vuodesta 2010 lähtien Antti Määttä. Viimeiset vuodet Ritva on toiminut toimitusjohtajan lisäksi koko konsernijohtoryhmän assistenttina. Erään johtoryhmäläisen sanoja lainaten: Ritva on meistä se, joka tietää Keskimaasta ylivoimaisesti eniten ja jolta saa aina apua riippumatta siitä, mistä on kyse.

Työhön oman lisämausteensa ovat antaneet muun muassa Keskimaan hallintoon ja osuustoimintaan liittyvät asiat sekä sisäinen ja ulkoisen viestinnän korostuminen yritystoiminnassa.
– Olen saanut näiden vuosien aikana oppia tuntemaan valtavan paljon ihmisiä, jotka tavalla tai toisella ovat olleet kytköksissä Keskimaahan. Ihmiset ovat olleet ehdottomasti paras asia työssäni, Ritva toteaa lähettäen samalla lämpimät kiitokset menneistä vuosista kaikille tutuille keskimaalaisille.

Keskiössä, mutta taustalla

Ritvalla on ollut sormensa pelissä hyvin moninaisissa Keskimaan asioissa. Hän on ollut tapahtumien keskiössä, mutta samanaikaisesti taustalla.
– En ole koskaan tuntenut tarvetta nostaa itseäni esille. Sen sijaan minulle on ollut tärkeää, että kokonaisuus pelaa ja tapahtumat sekä asiat etenevät niin kuin on suunniteltu.

Eläkkeelle lähtiessään Ritva sai työpisteestään matkaansa taulun, jossa yksi apina on peittänyt silmänsä, toinen korvansa ja kolmas suunsa.
– Taulua olen käyttänyt työni ohjenuorana: johdon assistentti ei näe mitään, ei kuule mitään, eikä puhu mitään, vaikka tietääkin kaikesta paljon, kulttuuriharrastuksiin, lukemiseen, luonnossa liikkumiseen, matkusteluun ja ennen kaikkea mummoiluun jatkossa keskittyvä Ritva hymyilee.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie