Skip to main content

Keskimaan kiinteistöjohtajan tehtävästä ensi vuoden alkupuolella eläkkeelle jäävä Matti Vihinen on Vuoden rakennusmestari, kiinteistöneuvos ja miljardin euron mies.

Ensi kevään korvalla lomille ja toukokuun alussa “etueläkkeelle” jäävä Keskimaan kiinteistöjohtaja Matti Vihinen on onnellinen mies. Viimeinen täysi työvuosi on tuonut mukanaan kaksi arvostettua tunnustusta. Maaliskuussa Matti nimitettiin Vuoden 2017 rakennusmestariksi ja kesäkuussa Tasavallan Presidentti myönsi hänelle kiinteistöneuvoksen tittelin.
– Matka omalla uralla on ollut todella hieno ja värikäs. Se huipentui korkeimmalla mahdollisella tunnustuksella, jonka rakentamisen ammattilainen voi saada. Vetää nöyräksi, mutta samalla tunnen vilpitöntä ylpeyttä työstäni, kiinteistöneuvos kuvailee.

Kovaa lentoa

Rakennusmestarin koulutuksen saaneen, alan yrittäjänä aiemmin toimineen Matin ura Keskimaassa alkoi kesäkuun alussa 1998. Likimain samoin tein alkoi ennätyksellinen investointibuumi. Kiinteistöjohtajalle se tarkoitti hengästyttävää työsarkaa; loputonta paperisotaa, satoja suunnittelupalavereja ja työmaakokouksia, tiukkoja aikatauluja ja hintaneuvotteluja, väkevää vääntöä kaava-asioista ja ajoittain isokirjaimista keskustelua urakoitsijoiden toimintatavoista. Vastuu oli iso ja paine syvänmerensukelluksen lukemissa.
– Jälkikäteen olen monesti miettinyt, miten sitä jaksoi vuodesta toiseen ja selvisi hengissä. Et usko, miten kovaa lensin. Tulin ja menin, vaihdoin paperit lennossa ja jatkoin kohti seuraavaa kokousta.

Huikeita lukuja
Suurin haaste kaikkina näinä vuosina on ollut saada kaavat lainvoimaisiksi.
– Itse rakennuttaminen on helppoa ja pysyy aikataulussa, jos hanke on johdettu hyvin.

Työlistalla on kovimpina aikoina ollut jopa 50-60 hanketta eri vaiheissa yhtä aikaa.
– Keskimaassa on käsieni kautta kulkenut näiden 20 vuoden aikana yli 500 miljoonan euron investoinnit. Kun mukaan laskee aikaisemmat vuoteni yrittäjänä, summa nousee miljardiin euroon.

Neljä erityistä

Kaikki rakennushankkeet ovat olleet kiinteistöjohtajalle tärkeitä ja mieluisia, mutta muutama on jäänyt mieleen ylitse muiden.
– Aikajärjestyksessä ensimmäisenä voisi mainita ABC Vaajakosken, jossa liikepaikan hankintaa vaikeuttivat erilaiset tielinjaukset. Muutamaa vuotta myöhemmin Kodin Terra oli omaa luokkaansa muun muassa rakennuspaikan sekä valituksiin liittyvien suoranaisten kiristysyritysten vuoksi. Samoihin aikoihin käynnistyi Sokoksen pitkä laajennusprosessi, joka onnistui loistavasti, vaikka liiketoiminta pyöri koko ajan. Ja viimeisenä itseoikeutetusti budjetin alittanut ja etuajassa valmistunut Seppälän uusi Prisma kaikkine hienoine elementteineen, Matti listaa.

Kaksi persoonaa

Rakennusalan firmoissa Keskimaan hankkeet ovat olleet haluttuja, mutta myös pelättyjä. Matin maine on kulkenut miehen edellä. Alan piireissä on yleisesti tiedossa, että hän pitää tiukasti kiinni osuuskaupan edusta, eikä koskaan katso läpi sormien huonoa tekemistä tai hyväksy hiukkaakaan härskiltä haiskahtavaa rahastusyritystä.

Toisaalta, Matin lähipiirissä hänet tunnetaan hyvin toisenlaisena ihmisenä: leppoisana, hyväntuulisena ja huumorintajuisena miehenä, joka on onnistunut säilyttämään poikamaisen pilkkeen silmäkulmassaan.
– Minua tämä kahtiajako on kieltämättä joskus vaivannut. Onneksi läheiset ihmiset tietävät, että leppoisuus on enemmän aitoa itseäni, Matti arvioi.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie