Skip to main content

S-ryhmässä on jo pitkään ollut tapana palkita vuosittain ansioituneita esimiehiä Ässäpäällikkö-tittelillä. Tänä vuonna Ässäpäällikön arvon sai eri osuuskaupoista yhteensä 15 päällikköä.  Olin itse yksi palkituista. Miten tähän on tultu?

Olin äärettömän iloinen kuullessani valinnastani Vuoden Ässäpäälliköksi. Tilanne oli kovin hellyttävä: johtajani toi minulle Ässämix-karkkipussin ja paperipillin. Mahtavaa! Pidin asian visusti omana tietonani, enkä kertonut asiasta edes kotonani.

Hetken mietittyäni asiaa, ajattelin että olenhan minä pitkän linjan esimies, jolla lähes aina on mennyt hyvin. Olen sitkeä ja tavoitteellinen. Jaksan yhä uudestaan innostua työstäni. En tietenkään ole tehnyt tulosta yksin, vaan loistavan työryhmäni kautta. Minulla on aina ollut ilo työskennellä ihmisten kanssa, jotka ovat sitoutuneita ammattilaisia. Asenne on minun ja työryhmäni valttikortti. Yksi kantavista voimistani on aina ollut tavoite, että työssä on oltava myös kivaa. Olemme niin ison osan elämästämme työssä, että jos siellä ei voi hyvin, emme pysty antamaan täyttä panostamme. 

Olen kova saamaan kiksejä ihan jokapäiväisistä onnistumisista. Esillepanosta, joka myy hyvin. Asiakkaasta, joka kehuu meitä. Työkaverista, joka kertoo onnistumisestaan. Henkilöstön työtyytyväisyydestä. Kuukausitavoitteiden ylittymisestä. Johtajan kiitoksesta. Päivästä, jolloin saatiin kaikki menemään hienosti putkeen. Uusien asioiden omaksumisesta. Lukemattomista eri  asioista saan voimaa ja onnistumisen tunteita. 

Olen aika sitkeä sissi. En muista koskaan vaipuneeni epätoivoon, vaan näen aina valoa edessäpäin. Uskon itseeni ja työryhmääni, joka on hioutunut entistä suuremmaksi timantiksi. Ei pidä pelätä suuriakaan haasteita, vaan tarttua kehityksen kelkkaan. Vahvuuksiamme ovat sitoutuminen, käyttötavarakaupassa huipputärkeän ajankohtaisuuden täysimääräinen toteuttaminen, tavoitteellisuus sekä halu pärjätä.

Olen varmaan viimeisiä pitkän linjan esimiehiä, jotka ovat aloittaneet keskenkasvuisena ja tehneet koko elämäntyönsä osuuskaupalle.

Olin ensin kaksi kesää töissä Kangasniemen Osuuskaupassa jäätelökioskilla ja kolmannen kahviossa. Ollessani viisitoistavuotias, aloitin oppisopimuskoulutettavana osuuskaupan kirja- ja kemikalio-osastolla.  

Vuonna 1978 nykyinen mieheni sai töitä Jyväskylästä, joten hän pistäytyi työvoimatoimistossa katsomassa, löytyisikö minullekin töitä kaupungista. Hänen odottaessa vuoroaan, virkailija otti vastaan puhelua Sokokselta. Silloinen Sokoksen apulaisjohtaja ilmoitti vapaata kirjaosaston myyjän paikkaa. Mieheni soitti minulle ja otin yhteyttä apulaisjohtajaan saman tien. Sain paikan.

Sokoksella kiersin lähes kaikki osastot, ja aloitin myös esimiesvalmennuksen. Muistan hyvin tilanteen, kun pääsin ensimmäisen kerran budjetoimaan. Oli pakko selvittää asiat, kysellä muilta, oppia ihan itse ja oivaltaa.

Päätettyäni esimieskoulutuksen, minulle tarjottiin paikkaa Äänekosken Sokokselta. Toimin aluksi jalkineosaston esimiehenä, mutta homma laajeni sitten koko kerroksen osastonhoitajaksi. Pian palasin kuitenkin takaisin Jyväskylän Sokokselle osastonhoitajaksi.

Työn ohella suoritin kauppateknikon tutkinnon Markkinointi-instituutissa. Minusta harjaantui myös hyvä sisäänostaja. Teimme loistavaa tulosta aikana, jolloin kotimainen jalkineteollisuus oli vielä voimissaan. Olimme varmasti kaupungin paras talvijalkineen myyjä.  SOK:n jalkineraadin jäsenenä osallistuin jopa ulkomaille suuntautuville messumatkoille. Aikaan liittyy paljon hauskoja muistoja. Esimerkiksi jalkinemallistoa esiteltiin pitkän pöydän ääressä, jonka ympärille olivat kokoontuneet Sokosten osastonhoitajat eri puolilta Suomea. Pöydällä käveli edestakaisin mannekiini, joka esitteli kengät meille. Siitä valitsimme mallit ja mietimme määrät.

Vuonna 1996 osallistuin S-ryhmän koulutuskeskuksen, Jollas Instituutin, järjestämään Sinun S-kilpailuun, jossa voitin Sokos- ja Prisma-esimiessarjani.  Marketesimiesten sarjan voitti henkilö, joka sai puoli pistettä paremman tuloksen. Hänestä tuli sinä vuonna Ässäpäällikkö. Olenkin joskus heittänyt herjaa, että olin puolen pisteen päässä kyseisestä nimityksestä.

Keväällä 1997 minusta tuli Keljon Prisman käyttötavaraosaston päällikkö. Olemme kiitettävästi kestäneet tuulet ja tuiskut. Olemme pitämään tiukasti kiinni vahvuuksistamme ja uskoneet omaan tekemiseemme. Asiakkaat kiittelevät Keljon Prisman kodikkuutta ja hyvää asiakaspalvelua. Niistä haluamme pitää edelleen kiinni. 

Muutin neljätoista vuotta sitten asumaan maalle Kangasniemelle. Rakensimme vuonna 2000 Synsiön rannalle mökin, joka muutettiin pian omakotitaloksi. Tajusin, ettei mieheni tule enää kaupunkiin takaisin. Parin vuoden päästä uskalsin jättää lapset keskenään kaupunkiasuntoon ja muutin mieheni perässä Synsiölle. Vaikka asiaa en heti myöntänyt, muutto oli oman elämäni lottovoitto. Järvimaisema, luonto sekä jatkuvasti kehittyvä ja muuttuva pihapiiri luovat ympärilleni kehykset, joissa on hyvä olla. Rakastan rauhaa ja ympärilläni olevaa kauneutta. 

Meille oma perhe ja ystävät ovat kaikki kaikessa. Vapaa-aikaani vietän heidän kanssaan, suurimmaksi osaksi meillä kotona. Valosta ja auringosta olen kuitenkin tullut niin riippuvaiseksi, että takuuvarmaan lämpöön on talvisin päästävä. Näin matkailusta on tullut yksi harrastuksistani. Nautin vedestä elementtinä: vesijuoksen, uin, veneilen, tuijotan järveä ja vedän voimaa huomiseen yksin tai ystävien kanssa. 

Heli Romo

Käyttötavaraosaston myyntipäällikkö
Prisma Keljo

Keskimaa

Kirjoittaja Keskimaa

Lisää kirjoittajalta Keskimaa