Skip to main content

Motoilun eli monitoimipaikkatyöskentelyn vahvistaminen ja kehittäminen on yksi Keskimaan tämän vuoden teemoista. Minkälaisia kokemuksia motoilusta on keskimaalaisilla, jotka ovat sitä jo tehneet?

Jenni Sorsa

Jenni Sorsa, ABC-osaaja:

“Aloitin Vaajakosken ABC:llä kokkina viime syksynä, ja teen vuoroja tarpeen mukaan myös muilla Apseilla. Kokemusta minulla on oman kotiyksikön lisäksi Palokasta, Keljonkankaalta, Hirvaskankaalta ja Keuruulta. Teen sopimustani enemmän töitä, sillä listaan valmiiksi merkittyjen vuorojen lisäksi otan tarjottuja tunteja vastaan mielelläni.
Motoilussa ei ole mitään menetettävää, päinvastoin. Se on kivaa vaihtelua ja samalla pystyy laajentamaan omaa osaamistaan ja näkemään, miten muualla tehdään. Vaikka ollaan samaa ketjua ja osuuskauppaa, Apseilla on erilaisia tapoja ja työympäristöjä.
Olen aika avoin, enkä pelkää mennä uuteen paikkaan. En myöskään mieti sitä, mitä muut minusta ajattelevat. Porukka on ollut kivaa joka paikassa, mutta perehdyttämisessä olisi vielä kehitettävää. Nyt motoilija joutuu aika paljon selvittämään itse asioita, mikä saattaa luoda vähän turvatonta oloa.”

Anni Talvinen

Anni Talvinen, Hesburger-osaaja:

“Tulin Keskimaahan nelisen vuotta sitten ja olen koko tämän ajan tehnyt töitä sekä Sokkarin että Matkakeskuksen Hesburgerissa. Aloitin Sokkarilla, mutta nykyään kotiyksikköni on Matkakeskuksessa. Seppälän Hesessä olen ollut muutaman kerran, ja todennäköisesti teen siellä jatkossa enemmänkin vuoroja.
Työskentely kahdessa paikassa on ollut hyvin sujuvaa. Ainoa haittapuoli on se, että työvaatteita ja -kenkiä joutuu kantamaan aina mukanaan.
Motoilu on laajentanut omaa ajattelua, kehittänyt ennakointikykyä, mahdollistanut parhaimpien käytäntöjen tuomista toiseen yksikköön sekä antanut paljon työkavereita ja uusia ystäviä. Hyvä perehdytys on tärkeää ja selkeät työlistat helpottavat töihin tarttumista. Ilman muuta motoilu kannattaa, koska se on antoisaa ja kivaa. Siitä saa lisää työkokemusta ja varmuutta, kun huomaa pärjäävänsä. Ensimmäisellä kerralla uudessa toimipaikassa kannattaa työvuoroon mennä ajoissa, niin ehtii saada perusperehdytyksen työn sujuvaan aloittamiseen.”

Petri Soikkeli

Petri Soikkeli, marketkaupan osaaja:

“Monitoimipaikkatyöskentelystä hyötyvät molemmat osapuolet. Itse olen tyytyväinen motoilun mukanaan tuomaan työtuntimäärääni. Pystyn sen avulla myös kehittämään omaa tietotaitoani ja työskentelytapojani sekä saan tutustua uusiin ihmisiin. Lisäksi pääsen ottamaan koppia hyvistä toimintatavoista ja viemään niitä puolin ja toisin eteenpäin.
Äänekosken S-marketiin tulin töihin 9 vuotta sitten Mikkelin Prismasta. Viime vuoden lopulta lähtien olen tehnyt työvuorolistan mukaisesti vuoron tai pari viikossa Palokan Prismassa, jossa sekä työkaverit että asiakkaat ovat ottaneet minut hienosti vastaan. Äänekoskelaiset käyvät paljon Prismassa ostoksilla ja moni tuttu asiakas on tullut kyselemään, että mitenkäs sinä nyt täällä olet. Hyvä perehdytys on tässäkin tärkeää. Sen jälkeen ei mene aikaa ihmettelyyn, vaan motoilija pystyy tarttumaan ripeästi toimeen. Omassa S-marketissani on tehty perehdytysvideoita, jotka auttavat hyvin alkuun.
Suosittelen motoilua lämpimästi. Se avaa uusia mahdollisuuksia ja avartaa näkemyksiä.”

Petri Soikkeli työskentelemässä

Mitä motoilu on?

Motoilu eli monitoimipaikkatyöskentely on suunnitelmallisesta ja säännöllistä työskentelyä useammassa kuin yhdessä Keskimaan toimipaikassa. Motoilla työntekijä voi oman toimialan sisällä tai eri toimialoilla, oman ammattitaidon ja kehittymishalun mukaisesti. Moto-työntekijällä on kotiyksikkö, jossa hän työskentelee enemmän kuin puolet työajastaan, mutta työvuorolistassa on säännöllisesti vuoroja kahdessa tai useammassa toimipaikassa. Motoilusta on laadittu nyt selkeät pelisäännöt, jotka helpottavat monitoimipaikkatyöskentelyn aloittamisen ja tekevät siitä tasavertaista ja tasalaatuista.

Mitä hyötyä motoilusta on?

Motoillessa oma ammattitaito vahvistuu, työn mielenkiintoisuus ja vaihtelevuus lisääntyvät sekä oma tilipussi kasvaa. Samalla saa uusia työkavereitakin. Motoilun avulla työvuoroihin saadaan keikkatyöntekijöiden sijasta osaavia keskimaalaisia entistä kattavammin. Motoilijat vievät myös parhaita arjen käytäntöjä mukanaan eri toimipaikkoihin ja jakavat näin osaamista eteenpäin. Asiakkaille tämä näkyy parempana palvelun laatuna.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie