Skip to main content

Sanna Järvinen ehti olla töissä 27 vuotta Jämsän Rossossa, kunnes ravintola lopetettiin kannattamattomana likimain vuosi sitten. Nyt Sanna on saatavuusvastaava Korpilahden S-marketissa.

”Melko tarkkaan vuosi sitten sain samalla viikolla käteeni yt-lapun Rosson lopettamiseen liittyen ja lentoliput Roomaan palkintona ketjun myyntikisasta. Tilanne oli jotenkin outo ja absurdi: voitan matkan kiitoksena hyvästä myynnistä ja samaan aikaan toimipaikkani lopetetaan, koska myynti ei käy.

Valehtelisin jos väittäisin, että 27 vuoden uran päättyminen samassa ravintolassa ei tunnu miltään. Yhden yön murehdin ja huokailin, mutta sen jälkeen totesin, että eteenpäin, sanoi mummo lumessa.

Yt-neuvotteluilla on paha kaiku, mutta rehellisesti sanoen ne hoidettiin ihan kymmenen pisteen arvoisesti. Tuli sellainen fiilis, että loppujen lopuksi tässä käy kuitenkin hyvin.

Rosson viimeisen valomerkin räpsäyttämisen jälkeen siirryin töihin Jämsänkosken S-marketiin. Muutosta helpotti paljon se, että olin jo muutaman vuoden ajan tehnyt silloin tällöin vuoroja useammassa S-marketissa, kun Rossossa olivat välillä tunnit kortilla.

Jämsänkoskelle siirryttyäni jotkut tutut asiakkaat voivottelivat, kun minua pompotellaan paikasta toiseen. Totesin, että ihan vapaaehtoisesti olen aina uuteen työhön tarttunut, ja että on suuri rikkaus saada tehdä saman työnantajan palveluksessa monenlaista työtä.

Toukokuun lopulla sain soiton Korpilahden S-marketin päälliköltä, joka tarjosi minulle myymälän saatavuusvastaavan tehtävää, tuoteryhminä liha, pakasteet, einekset ja maitotuotteet. Muutamaan kertaan piti korostaa, että minä en todellakaan ole kaupan ammattilainen, enkä osaa kaikkea, tai siis en vielä juuri mitään. Kuparisen Johanna piti kuitenkin päänsä. Niinpä sitten tartuin härkää sarvista ja aloitin saatavuusvastaavana elokuussa. Oppia kävin hakemassa Muuramesta, Säynätsalosta ja Jämsästä. Välillä tuntui, että uutta asiaa tulee niin paljon, ettei aivokapasiteetti millään riitä kaiken oppimiseen. Rimakauhu iski välillä, mutta periksi en hetkeäkään ajattelut antaa.

Nyt on reilu kuukausi takana saatavuusvastaavana. Huomaan oman vajavaisuuteni joka päivä. Toisaalta huomaan myös oppivani joka päivä uusia asioita ja ymmärtäväni aina vain paremmin, miksi ja miten tätä hommaa tehdään. Olen edelleen hidas ja teen turhaa liikettä, mutta vauhti kiihtyy sitä mukaa, kun osaaminen kasvaa. Otan kaiken tiedon vastaan ilomielin ja yritän koko ajan parhaani ollakseni luottamuksen arvoinen.

Olen saanut työryhmästäni työkavereilta ihan valtavasti kannustusta, apua ja tukea. En voi muuta kuin kehua näitä upeita persoonia, jotka iloisin mielin jaksavat selittää saman asian moneen kertaan.

Se kieltämättä harmittaa, että vuorojen tekeminen eri yksiköissä on nyt jäänyt lähes kokonaan pois, kun omassa toimipaikassa on ollut niin paljon oppimista. Pari kertaa olen sentään pystynyt edelleen ottamaan vuoron vastaan muualta.

Kannustan kaikkia keskimaalaisia tarttumaan tilaisuuteen ja lähtemään töihin oman kotipesän ulkopuolelle. Se lisää huimasti työn mielekkyyttä, vahvistaa omia taitoja, turvaa tulevaisuutta jatkuvasti muuttuvassa maailmassa ja saa myös oman toimipaikan näyttäytymään monella tavalla uudessa valossa.

Nyt kun Rosson lopettamisen vuosipäivä lähestyy, voin ihan vilpittömästi todeta, että yt-neuvottelujen aikana herännyt fiilis oli ihan oikea. Minulle kävi tässä muutoksessa hyvin.”

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie