Skip to main content

Kiireen tunne on tänä päivänä monelle arkipäivää. Pitäisi saada enemmän aikaan vähemmässä ajassa, tehdä montaa asiaa samanaikaisesti. Tavoitteet ovat yhä korkeammalla ja ainoa keino selviytyä on kiristää tahtia sen enempää ajattelematta? Elämme kiireistä elämäämme niin, että emme kiinnitä huomiota siihen, mistä päivittäiset hetkemme ja kokemuksemme muodostuvat. On siirrytty automaattiohjaukselle.

Mitä tästä seuraa? Tuhlaamme valtavan paljon energiaa reagoimalla automaattisesti ja tiedostamatta meitä ympäröiviin tapahtumiin. Olemme ajatuksissamme jossain muualla, jolloin juuri käsillä oleva hetki jää elämättä. Emme ole läsnä. Koemme kuormittuvamme.

Mikä sitten avuksi? Ensin kannattaa laittaa perusasiat kuntoon: Nukunko hyvin, syönkö säännöllisesti, liikunko riittävästi? Tämän jälkeen voi pohtia oman mielen harjoittamista. Esimerkiksi niinkin yksinkertainen asia kuin omaan hengitykseen keskittyminen voi auttaa päivän aikana. Hengittämiseen keskittyminen tavallaan ankkuroi kuluvaan hetkeen ja antaa mahdollisuuden savuttaa rauhallisuuden tunteen kiireenkin keskellä. Toinen yksinkertainen harjoitus on opetella tuntemaan omaa kehoaan tietoisesti pienen hetken ajan. Millaisina aistimuksina erilaiset tunteet tuntuvat kehossa? Kehomme on herkkä instrumentti, mutta olemme usein vieraantuneet sen kuuntelemisesta. Uhraisinko vaikkapa kahvitauostani pienen hetken rauhoittumiseen ja oman kehoni viestien kuunteluun?

Nyt saatat ajatella, että ”kyllähän minä muuten tekisinkin, mutta…”. Niinpä. Mitäpä jos aloittaisit siitä, että olisit ensin myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Lopettaisit itsesi moittimisen. Vaihtaisit sävyn ystävälliseksi: toivoisit itsellesi hyvää ja olisit hetken arvostelematta itseäsi? Hyväksyn itseni ja muut juuri sellaisina kuin he ovat. Ai miksikö? Siksi, että tavoitteemme on aito ja miellyttävä kohtaaminen myymälässämme.

Kohtaamisiin Keljon ja Palokan Prismoissa,

Tommi Viitanen
Prismajohtaja
#keskimaanprismat

Tommi Viitanen

Kirjoittaja Tommi Viitanen

Lisää kirjoittajalta Tommi Viitanen