Skip to main content

Äänekosken ja Suolahden S-marketeissa osalla työntekijöistä työvuorolistalla on vuoroja molemmissa myymälöissä. Monitoimipaikkatyöskentelystä hyötyvät kaikki: asiakas saa parempaa palvelua, työntekijä enemmän palkkaa ja toimipaikka tehokkaampaa tekemistä. 
Kuva: 
Jani Perälä, Anna Kivimäki ja Kimmo Hakala ovat toteuttamassa Keskimaan pilottihanketta, jonka tarkoituksena on innostaa ja kannustaa yhä useampaa keskimaalaista tekemään töitä useammassa kuin yhdessä toimipaikassa.

Anna Kivimäki Äänekosken S-marketista on aina valmis tarttumaan tarjottuun työhön.
– Tulen aina tarvittaessa töihin, jopa niin, että päällikön pitää välillä toppuutella innokkuuttani. Mitä tekisin kotona itsekseni vapaapäivinä, kun voin senkin ajan olla töissä, Anna hymyilee.

Ei olekaan ihme, että hän ilmoittautui ensimmäisenä vapaaehtoiseksi, kun eteen tuli mahdollisuus tehdä vuoroja säännöllisesti oman toimipaikan ohella Suolahden S-marketissa.
– Saan enemmän rahaa, ja vaikka seuraavalla lomamatkalla paremman hotellihuoneen. Tietysti monessa paikassa työskentely tarjoaa myös kivaa vaihtelua ja tuo mukanaan uusia työkavereita. Ja kyllähän siinä omat työtaidotkin kasvavat.

Tavallisia työvuoroja

Annan uudet työvuorot liittyvät Äänekosken ja Suolahden S-marketeissa marraskuussa käyntiin polkaistuun Keskimaan monitoimipaikkatyöskentelyn pilottihankkeeseen. 8 kilometrin päässä toisistaan sijaitsevista S-marketeista haetaan kokemuksia ja näkemyksiä siitä, miten säännöllinen monitoimipaikkatyöskentely vaikuttaa myymälän toimivuuteen sekä työntekijän työn sisältöön ja toimeentuloon.

Vapaaehtoisille myyjille laitetaan työvuorolistoille vuoroja molempiin myymälöihin. Kyse ei ole esimerkiksi sairauslomapaikkauksista tai projektiluonteisesta työstä, vaan ihan normivuoroista. Alkumetreillä mukaan uskaltautui Annan lisäksi viisi muuta rohkelikkoa, kaksi Suolahdesta ja kolme Äänekoskelta, josta pari myyjää käy lisäksi tekemässä vuoroja Palokan Prismassa.
– Vuoroja jaetaan ristiin, vaikka varsinaista tarvetta ei olisikaan. Kun toimipaikka tulee tutuksi, työskentely on yhtä tehokasta molemmissa yksiköissä, marketpäälliköt Jani Perälä ja Kimmo Hakala kuvailevat.

Tasalaatuisempaa palvelua

Janin mukaan monitoimipaikkatyöskentelyyn motivoi sekä isompi tilipussi että vaihtelunhalu. Kiinnostusta lisää myös oman ammattitaidon parantaminen.
– Mitä enemmän saamme ohjattua työtä omalle väelle, sitä parempi. Osa-aikaisena työskentelevä myyjä saa monitoimipaikkatyöskentelyn ansiosta paremman toimeentulon, Suolahden S-marketin päällikkö Kimmo jatkaa.

Myös viikonloppuvapaat saadaan paremmin kiertämään, lomien tuurauksiin tarvitaan vähemmän ulkopuolista väkeä ja palaveri- ja virkistyspäivien paikkaajat voi huoletta laittaa etulinjaan. Asiakas näkee vaikutukset tasalaatuisesti parempana palveluna.
– Kuormat ovat hyllyssä nopeammin ja kassapalvelu on sujuvampaa, kun talo on kaikille työntekijöille tuttu, Anna perustelee.

Vastaanotto ratkaisee

Anna, Jani ja Kimmo muistuttavat, että ylivoimaisesti tärkein tekijä monitoimipaikkatyöskentelyn  kannalta on se, miten työyhteisössä otetaan tulokkaat vastaan.
– Ensimmäinen kerta on se kriittisin. Jos vastaanotto on nuiva ja vähättelevä, on ihan selvää, että kynnys nousee ja kokemus voi jäädä siihen yhteen kertaan. Kun muutenkin jännittää, jo yhden henkilön epäkohtelias käytös saattaa romuttaa hyvän tarkoituksen. On tärkeää ymmärtää, että tulija ei ole viemässä keneltäkään työtä, vaan hän on tullut auttamaan, jotta onnistumme yhdessä.

Entä miten uusi kasvo otettiin marraskuun alkupäivinä ensimmäisen kerran mukaan Suolahden työryhmään?
– Todella hyvin. Tunsin heti oloni kotoisaksi ja tervetulleeksi, Anna vastaa.

 

Hannele Kautto ja Jenni Kumpulainen Suolahden S-marketista lähtivät kokeilemaan monitoimipaikkatyöskentelyä vaihtelun vuoksi. Molemmat ovat tehneet Äänekoskella kassavuoroja. 
Hannele Kautto ja Jenni Kumpulainen Suolahden S-marketista lähtivät kokeilemaan monitoimipaikkatyöskentelyä vaihtelun vuoksi. Molemmat ovat tehneet Äänekoskella kassavuoroja.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie