Skip to main content

Keskimaan kolmea eri ravintolaa luotsaava Jukka Puhalainen on työnantajalleen vilpittömän kiitollinen siitä, että hän on päässyt urallaan eteenpäin ja saanut mahdollisuuksia ideoidensa toteuttamiseen.

Elettiin 2000-luvun alkua, kun Jyväskylän yliopistossa matematiikkaa opiskeleva, vastikään armeijan käynyt ja omilleen muuttanut nuori mies päätyi rahoittamaan opiskelijaelämäänsä pikaruokaravintolasta ansaituilla tienesteillä. Asiakaspalvelusta kiinnostunut kaveri viehättyi työstä niin, että hän päätyi kilpailevan pikaruokaketjun toimipaikkaan vuoropäälliköksi. Paikka oli Jyväskylän Matkakeskuksen Hesburger ja nuori mies Jukka Puhalainen, jonka ura Keskimaassa sai näin alkunsa.

– Matkakeskuksen Hesessä pääsin aika pian ravintolapäälliköksi. Sieltä siirryin avaamaan Sokoksen Hesburgeria, kun Sokos-keskusta rakennettiin ja ravintolamaailma meni kokonaan uusiksi. Se oli monelle tavalla erittäin opettavainen projekti.

Jukka kuvailee Hese-vuosiaan mahdottoman hauskaksi ajaksi.

– En yhtään ihmettele, miksi monet tykkäävät olla Hesessä töissä. Meillä oli molemmissa paikoissa älyttömän hyvä henki. Saatiin useita palkintojakin, joista koko porukka oli todella innoissaan ja tavoitteli niitä tosissaan, Jukka muistelee.

Vuoropäällikkyys toimi ponnahduslautana

Pikaruoan parissa Jukka viihtyi kymmenkunta vuotta. Hän jätti yliopisto-opinnot kesken ja keskittyi tekemään töitä alalla, johon tunsi viehätystä ja vetoa. Keskimaan monipuolisessa ravintolatarjonnassa riitti vaihtoehtoja eteenpäin pyrkivälle, esimiestehtävistä kiinnostuneelle kaverille.

– Sokoksen Hesen päällikkyyden rinnalla pääsin vuoropäällikköharjoitteluun Amarilloon. Samoihin aikoihin aloitin restonomiopinnot ja myöhemmin suoritin myös esimiehen erikoisammattitutkinnon.

Kun Amarillon päällikön paikka vapautui, Jukka laittoi hakemuksen vetämään ja omaksi yllätyksekseen sai paikan.

– Vuoropäällikkönä olin päässyt nopeasti sisälle Amarillon liikeideaan ja toimintaan, ja se olikin varmasti merkittävä ponnahduslauta uralla eteenpäin. Vuoropäällikkö on ravintolapäällikön oikea käsi ja avainhenkilö päivittäisen toiminnan ohjaajana, henkilöstön tsemppaajana ja esimerkin antajana. Siinä oppii todella paljon asioita ja pysyy kehittämään itseään moniosaajana.

Revolution sielu ja kasvot

Amarilloa Jukka ehti päälliköidä pari vuotta, kunnes hänelle tarjottiin todellista herkkupalaa.

– Esimieheni tuli kysymään, lähtisinkö rakentamaan silloisen Memphisin tilalle uutta ja uniikkia ravintolaa. Olin juuri varannut lennot toteuttaakseni pitkäaikaisen unelmani vuoden reissusta maailmalla, mutta matkaa oli pakko siirtää, kun tällainen huikea mahdollisuus kerran tarjottiin.

Intensiivisen, opettavaisen, sekä luovuutta että rohkeutta kysyneen suunnitteluvaiheen jälkeen päästiin rakentamaan. Revolution avattiin muutamaa päivää ennen vappua 2013.

– Ainutlaatuinen Revo on aika pitkälle oma visioni siitä, minkälainen ravintola on uskottava sekä lounas-, ilta- että yöpaikkana. Olen vilpittömän ylpeä Revolutionista, joka saatiin hyvin käyntiin ja lähti suorastaan lentoon pari vuotta avauksen jälkeen. Toki haasteitakin on matkan varrella ollut ja prosesseja on jouduttu hiomaan suurien asiakasmäärien takia, mutta alkuperäinen toiminta-ajatus on kantanut hyvin, Revolle sielunsa, persoonansa ja kasvonsa antanut Jukka arvioi.

Täysillä ja sitoutuneesti

Jukalla on tällä hetkellä luotsattavanaan Revolutionin lisäksi viime vuonna Coffee Housen tilalle avattu VENN sekä yöravintola Bra, josta kuoriutuu piakkoin uusi evoluutioversio.

– Kun lähden tekemään jotain, teen sen täysillä 24/7. Sitoutumisasteeni on hyvin korkea. Minua on siivittänyt eteenpäin varmasti myös idearikkaus ja rohkeus heittäytyä erilaisiin tilanteisiin koko persoonalla. Osaan tehdä tulosta, mutta myös heittäytyä pelleksi asiakkaiden viihtymisen takaamiseksi.

Jukalta kysellään aika ajoin, miksi hän ei laita omaa ravintolaa pystyyn tai siirry osuuskaupasta yksityiselle puolelle.

– En ole keksinyt yhtään hyvää syytä moiseen, enkä usko, että tulevaisuudessakaan tilanne muuttuu. Keskimaassa olen saanut ilahduttavan vapaat kädet tehdä asioita ja toteuttaa visioitani sillä ajatuksella, että tuotamme palveluja ja etuja asiakasomistajille.

Motivoivinta työssä on se tunne, kun on menty tosi kovaa ja onnistuttu yhdessä.

– Esimerkiksi rallien jälkeen oli ihan huippufiilis koko porukalla, kun homma saatiin upeasti maaliin. Meillä kukaan ei tykkää hiljaisista hetkistä, vaan kaikki saavat parhaat kiksit silloin, kun talo on tupaten täynnä, Jukka kuvailee.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie