Skip to main content

Ammattiin opiskelevien alaikäisten työllistämisohjelman merkeissä Keskimaassa on tänä kesänä töissä viitisenkymmentä nuorta. Liiketaloutta opiskeleva 17-vuotias Kimi Hintikka sai toivomansa kesätyöpaikan Hankasalmen S-marketista.

Tapaamme Kimin kanssa pari viikkoa ennen kesätyön alkua. Hankasalmen S-marketissa nuori mies on sekä henkilökunnalle että asiakkaille ennestään tuttu, sillä hän oli viime syksynä kuusi viikkoa samassa talossa työharjoittelussa opiskeluun liittyen. Työkavereiden iloisista moikkailuista ja kuulumisten kyselyistä on helppo päätellä, että Kimi on lämpimästi tervetullut kesätöihin.

Yllättäviä asioita

– Tosi innoissani odotan töiden alkua ja uuden oppimista. Viime syksyn kokemuksen perusteella tiedän aika hyvin, mitä työhön sisältyy ja että se on mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Yllättävää on se, miten erilaiselta kauppa näyttää asiakkaan ja työntekijän silmin. Tavaramäärät ovat suurempia kuin osasin kuvitella. Samoin myymättä jääneiden elintarvikkeiden lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen oli minulle ihan uutta, Kimi kertoo.

Ennalta hän ei osannut myöskään varautua työn fyysiseen vaativuuteen.
– Äkkiseltään moni ajattelee, että helppoahan se on heitellä sokeripakettia hyllyyn. Todellisuudessa työ on raskasta, vaikka kokeneet myyjät tekevät siitä helpon näköistä. 

Alkuun kaksi kassapäivää

Tänä kesänä Kimi pääsee perehtymään aivan uuteen asiaan, kassatyöhön. Sekään ei suuremmin jännitä, sillä hän tietää saavansa tehtävään hyvän perehdytyksen. Toisaalta kevään työharjoittelu Musti & Mirri -eläintarvikemyymälöissä antoi jo pohjaa rahastamiseen.
– Aloitamme Kimin kanssa kahdella kassapäivällä, jolloin hänellä on koko ajan perehdyttäjä vieressä auttamassa ja opastamassa. Kassatyössä itselle sopivan rytmin ja tyylin oppii parhaiten tekemällä. Toistojen kautta jää myös helpoiten mieleen, mitä tapahtuu mistäkin painikkeesta, ohjeistaa marketpäällikkö Ville Nurmi.

Tärkein muistettava asia ei kuitenkaan liity kassajärjestelmän hallitsemiseen.
– Kun asenne on iloinen ja hymy herkässä, suurin osa asiakkaista vastaa samalla mitalla. Ystävällisyydellä ja hyväntahtoisella huumorilla pärjää pitkälle, Ville korostaa.

Tehdään yhdessä positiivinen kokemus

Vuoden päästä merkonomiksi valmistuva Kimi tietää, että kesätyö S-marketissa on hänelle oivallinen tilaisuus kartuttaa työkokemusta ja kasvaa kohti alan ammattilaisuutta.
– Haaveilen kaupan alan yrittäjyydestä, mutta lähitulevaisuudessa työ Keskimaassa on minulle paras oppimisen paikka.

On todella tärkeää antaa nuorelle käytännön kokemuksia työstä hänen valitsemallaan alalla.
– Mukava kesätyö motivoi ja kannustaa eteenpäin tulevaisuuden työntekijöitämme. Siksi meidän on hoidettava perehdytys hyvin ja otettava nuoret avosylin vastaan ja osaksi työryhmää, Ville painottaa.

Kimin kesäpesti kestää kesäkuun alusta heinäkuun puoleen väliin.
– Päädyimme kuuden viikon kesätyöhön. Opiskelun ja työn ohessa lomailullekin pitää jäädä aikaa, Kimi ja Ville toteavat yhteistuumin.

 

img_4934.jpg
– Kaupan alaa opiskelevat kesätyöntekijät ovat meille tärkeää tulevaisuuden työvoimaa, marketpäällikkö Ville Nurmi (kuvassa oikealla) korostaa. Kimi Hintikka sai Hankasalmen S-marketista kuuden viikon kesäpestin.

Tulevaisuuden tekijöitä

  • Keskimaa käynnisti oman kesätyöohjelman ammattiin opiskeleville alle 18-vuotiaille, koska heidät on rajattu työnantaja- ja työntekijäliittojen sopiman Tutustu ja tienaa -harjoittelun ulkopuolelle.  Ammattiin opiskelevat ovat kuitenkin tulevaisuuden työvoiman turvaamisen kannalta Keskimaalle kaikkein tärkein kohderyhmä.
  • Alaikäiset ammattiin opiskelevat eivät usein pärjää varsinaisten kesätyöpaikkojen hakemisessa ikänsä ja puuttuvan työkokemuksensa vuoksi. Ilman työkokemusta työn saanti myös valmistumisen jälkeen on vaikeaa.
  • Ohjelman kautta Keskimaassa työskentelee tänä kesänä 50 nuorta. Heistä yli puolet opiskelee merkonomiksi ja kolmasosa kokiksi. Lisäksi mukana on tarjoilijan, elintarviketyöntekijän, leipuri-kondiittorin ja parturi-kampaajan tutkintoa suorittavia.
  • Nuoret sijoittuvat kaikille toimialoille, noin 40 eri toimipaikkaan. Eniten ammattiin opiskelevia on kesätöissä Prismoissa sekä ABC Hirvaskankaalla.
  • Ohjelman kautta rekrytoidut kesätyöntekijät ovat mukana normaalissa työvuorosuunnittelussa ja heille maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
  • Työsuhde kestää vähintään neljä viikkoa, jotta nuoren osaaminen ehtii kehittyä kesän aikana.
  • Koska nuoret ovat alaikäisiä, on jokaisessa työvuorossa oltava täysi-ikäinen vastuuhenkilö valvomassa esim. alkoholin ja tupakan myyntiä.
  • Suositus on, että jokaiselle ammattiin opiskelevalle kesätyöntekijälle nimetään kummi, joka työryhmän avustuksella huolehtii nuoren hyvästä perehdyttämisestä.
Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie