Skip to main content

Tähän aikaan vuodesta yöt Hirvaskankaan ABC:llä ovat vielä rauhallisia. Kun kesä koittaa, saattaa aamuyön tunteina palveltavana olla ulkomaisia turisteja bussilasteittain.  

Maaliskuisena pakkasyönä kuu valaisee nelostietä. Autoja liikkuu vain harvakseltaan, kun aamun sarastukseen on kolmisen tuntia aikaa. Jo kaukaa silmiin osuu ABC Hirvaskankaan pyloni. Pihassa Apsin parkkipaikalla on pari hylätyn näköistä henkilöautoa. Sen sijaan raskaiden ajoneuvojen puolella on pikaisesti laskien 43 rekkaa parkissa, webastojen hurinan rikkoessa yön hiljaisuutta.

Kolmessa tunnissa 13 turistibussia

Sisällä Niko Ekqvist toivottaa yön kulkijan tervetulleeksi iloisesti hymyillen. Yövuoro on alkanut iltakymmeneltä ja vielä edessä on pari tuntia hommia. Keittiöstä huomenet huikkaa toinen yövuorolainen, Johanna Kinnunen. Jaana Salonen on marketin puolella juuri lopettanut yötuurinsa.

– Talvisena alkuviikon yönä on aina rauhallista. Hiljaisinta on kahden ja viiden välillä, kunnes väkeä alkaa tulla aamupalalle ja eväiden ostoon, Niko ja Johanna kertovat.

He tietävät, että tilanne muuttuu kesää kohti mentäessä. Kesäkuukausina Hirvaskankaalla ei hiljaista hetkeä tulekaan.  

– Meille poikkesi viime kesänä vilkkaimpana yönä kahdentoista ja aamukolmen välillä 13 turistibussia, suurin osa ulkomaisia. Turistit käyvät vessoissa, ostavat teetä ja tuovat marketin puolelle vipinää, yövuoroissa englanninkielen taitojaan harjaannuttanut Niko kertoo.

Johannan mieleen on lähtemättömästi jäänyt viime vuodelta juhannusaaton vastainen yö.

– Olin yksin keittiössä ja ruokatilauksia tuli niin paljon, että lappuja oli jo bongissa päällekkäin ja osa pöydällä. Mutta siitäkin selvittiin. Kiireisen yön jälkeen tulee ylpeyden tunne siitä, että on onnistunut itsekseen pyörittämään koko keittiötä.

Rytmin muutos haastavaa

Hirvaskankaalla työntekijöille osuu tavallisesti kolmen viikon jaksossa yksi 2-3 peräkkäisen yön työrupeama.

– Ihan mielelläni tekisin yövuoroja enemmänkin. Rytmin muuttaminen ei tuota minulle ongelmia, Niko vakuuttaa.

Johannalle yövuorot eivät ole yhtä helppoja.

– Yövuorojakson jälkeen on vaikea päästä normaaliin rytmiin kiinni ja seuraava päivä menee aina pienessä pöhnässä. Välillä arveluttaa sekin, että ollaan yössä pienellä porukalla töissä ja paikan päälle poikkeaa välillä aika epämääräistä kulkijaa. Mitään ei onneksi ole koskaan sattunut.

 Niko on aiemmin tehnyt töitä vartijana, joten hän on hyvä kaveri yövuoroon.

– Tiedän osaavani toimia poikkeustilanteessa, enkä siksi koe oloani turvattomaksi.

Toki henkilöstön turvallisuutta takaavat myös vartiointifirman tekemät partiokierrokset, hälytinpainikkeet ja ryöstökahvat. Lisäksi turva-alan ammattilaiset pääsevät hälytyksen käynnistyessä kameroihin käsiksi etänä ja voivat opastaa paikalle saapuvaa vartijaa jo ennakkoon tilanteesta.

Kello on hieman yli viisi aamulla. Niko Ekqvist ja Johanna Kinnunen palvelevat aamun aikaisia kulkijoita.
Kello on hieman yli viisi aamulla. Niko Ekqvist ja Johanna Kinnunen palvelevat aamun aikaisia kulkijoita.

Keittiössä vain öisin

Jokaisessa yövuorossa on asiakaspalvelun ohella pitkä lista uuden päivän valmisteluun sekä siivoamiseen liittyviä tehtäviä. Niko on muun muassa pessyt kahvinkeittimet ja kaakaokoneet sekä kaikki pöydät ja tuolit. Johanna on puolestaan tiskannut ja siivonnut keittiön puolella sekä tehnyt noutopöydän jälkiruoan ja muita esivalmisteluja.

– Päivisin olen yleensä paistossa tai Hesessä ja keittiötä teen vain yövuoroissa. Yökeittiöön olin vapaaehtoinen, kun esimies sitä kysyi.

Aamiaispöytä on katettu

Viideltä aamupaistaja Jaana Palonen tulee töihin, laittaa uunit päälle ja alkaa paistaa pullia, munkkeja, piirakoita ja leipiä vitriineihin. Ensimmäiset asiakkaat tarttuvat hanakasti Johannan loihtiman runsaan aamiaispöydän äärellä puurokauhaan. Aamiaisasiakkaita on arviolta nelisenkymmentä, kun vilkkaimpina aikoina heitä on lomaliikenteessä pari sataa. Kassalla asiakasmäärä lisääntyy, kun päivä alkaa sarastaa. Yhdellä on maksettavana mukillinen kahvia, toisella kolmioleipä ja tuoremehu, kolmas on tupakkaa vailla. Niko rahastaa ja jutustelee samalla muutaman sanan jokaisen kanssa. Sää kuulostaa olevan aamun puheenaihe.

Kuudelta yövuoro päättyy. Johannalla ei ole vielä ajokorttia, joten mies on tullut hakemaan hänet töistä. Niko lähtee ajamaan Keuruulle kotia kohti.

– Työmatkaan menee tunti suuntaansa, mutta minulle se sopii oikein hyvin, Keuruun Apsillakin töitä tekevä Niko vastaa ihmettelyyn pitkästä työmatkasta.

Johannalla yövuoroista toipuminen ottaa koville. Niko sen sijaan olisi valmis tekemään yövuoroja enemmänkin.
Johannalla yövuoroista toipuminen ottaa koville. Niko sen sijaan olisi valmis tekemään yövuoroja enemmänkin.

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie