Skip to main content

Me ihmiset olemme pohjimmiltamme sosiaalisia olentoja. Meissä asuu syvällä tarve saada hyväksyntää ja tarve vastata muiden odotuksiin. Olemme herkkiä toisten reaktioille. Sosiaalisten normien noudattaminen on juurtunut meihin syvälle. Hyväksynnän kaipuu voi joskus olla niin suurta, että matkalla unohtuu omaehtoinen elämä. Elämästä tulee suorittamista.

Mutta näin ei tarvitse eikä saa olla. Me olemme täällä Keljon ja Palokan Prismoissa puhuneet viime aikoina paljon yhteisöllisyydestä: mitä se meidän työyhteisössä tarkoittaa ja miten sitä voisi kehittää? Ai miksikö olemme halunneet tähän panostaa? Koska haluamme, että meillä jokainen tuntee itsensä hyväksytyksi työporukkaan omana itsenään. Pohjimmiltaan ihmisenä oleminen on kykyä arvostaa muita. Syntyy kokema siitä, että ympärillä on ihmisiä, jotka välittävät. Kun välittämisen tunne on aito, syntyy turvallisuutta. Tämä puolestaan lisää luottamusta työkavereita kohtaan. On hyvä olla. Voin huoletta keskittyä olennaiseen työporukan tukemana. Olenhan asiakasta varten täällä osuuskaupassa töissä.

Mitä yhteisöllisyys meidän Prismoissa tarkoittaa? Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että autan työkaveria tarvittaessa. Muistan tervehtiä ja kysyä kuulumisia. Välitän. Pyydän itsekin apua, kun sitä tarvitsen. Muistan kiittää. Ja muistan siivota omat jälkeni, koska arvostan työkavereitani. Piristän kaveria, jos huomaan tämän olevan allapäin. Muistan tuoda esiin niitä positiivisia juttuja, joita meillä joka päivä tapahtuu, koska hyvä fiilis tarttuu. Todellisuus on sellainen, jonka itse puheissamme rakennamme. Miksi emme tekisi siitä hyvää meille kaikille?

Miten yhteisöllisyys näkyy asiakkaalle? Se näkyy Iloisena tervehtimisenä kassalla. Katseen kohtaamisena hyllyjen välissä tai kysymyksenä: ”Voinko auttaa?” Kohtaaminen on luonteva ja positiivinen: huomaan myyjän olevan innostunut työstään. Tulee hyvä fiilis. Kohtaamisia on meillä satoja joka päivä. Tavoitteemme on saada hyvä fiilis niihin kaikkiin.

Kohtaamisiin Keljon ja Palokan Prismoissa,

Tommi Viitanen
Prismajohtaja
#keskimaanprismat

 

 

Tommi Viitanen

Kirjoittaja Tommi Viitanen

Lisää kirjoittajalta Tommi Viitanen