Skip to main content

Keskimaan 25 myymälän pullonpalautuskoneeseen on lisätty heinäkuun alussa mahdollisuus lahjoittaa tyhjistä pulloista ja tölkeistä kertyvät eurot hyväntekeväisyyteen. Ensimmäisessä aallossa lahjoituskohteita ovat muun muassa 4H-yhdistykset sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosastot.

Keskimaan S-marketeissa ja Sale-myymälöissä on parin viime vuoden aikana uusittu pullokoneita tiuhaan tahtiin. Moderneissa laitteissa on uusia toimintoja, muun muassa pullonpalautusrahojen lahjoitusominaisuus.

– Olemme nyt ottaneet lahjoitusmahdollisuuden käyttöön 25 myymälämme pullonpalautuksessa. Asiakas voi halutessaan lahjoittaa palauttamistaan pulloista ja tölkeistä kertyvät panttirahat hyväntekeväisyyteen, ryhmäpäällikkö Jarkko Elola kuvailee.

Mukana olevien myymälöiden pullonpalautusautomaatteihin on lisätty tiedot lahjoituskohteista sekä toimintaohjeet pullo- ja tölkkirahojen ohjaamisesta hyvään tarkoitukseen.

– Ohjeet ovat varsin yksinkertaiset. Automaatilla ei tarvitse panttien palauttamisen jälkeen tehdä muuta kuin painaa lahjoita-napista. Näin jokainen voi auttaa toimivalla ja helpolla tavalla arkisen asioinnin yhteydessä.

Osa palautuskuiteista myös unohtuu taskujen pohjille ja kukkarojen kätköihin, eikä panttirahoja koskaan lunasteta.

– Kun rahat ohjaa automaatilla saman tien yhteisen hyvän kartuttamiseen, ei kadonneita kuitteja tarvitse enää harmitella.  

Lahjoituskohde vaihtuu puolen vuoden välein

Jokaiselle pullonpalautuslahjoituksessa mukana olevalle myymälälle on valittu 1-3 paikallista kohdetta.

– Tarkoituksena on vaihtaa tuen saajat puolen vuoden välein. Nyt ensimmäisellä kerralla myymälöiden henkilökunta valitsi heinä-joulukuun lahjoituskohteet, joiden joukossa on muun muassa useita kuntatasolla toimivia 4H-yhdistyksiä sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisia osastoja. Lions Clubien kanssa jatkamme edelleen pitkäaikaista yhteistyötämme.

Varoja tullaan käyttämään erityisesti lapsi- ja nuorisotyöhön, esimerkiksi Multialla työelämä- ja yrittäjyyskasvatukseen, Saarijärvellä lapsiperheille suunnatun retken tai tapahtuman järjestämiseen, Säynätsalossa urheilu- ja pelivälineiden hankintaan, Laukaassa perhekahvila- ja muskaritoimintaan sekä Jämsässä kurssi- ja kerhotoimintaan. Kyyjärvellä rahat käytetään retkeilyvarusteiden ja partiokolon säilytyskalusteiden hankintaan ja Jyväskylässä muun muassa Köhniön uimarannan hyppytornilaiturin kunnostamiseen.

Jatkossa asiakkaat ehdottavat ja valitsevat kohteet

Jatkossa asiakkaat pääsevät Keskimaan iloauttaa.fi -sivustolla itse ehdottamaan ja valitsemaan kohteet, joille lahjoitukset ohjataan.

Pullonpalautusrahojen saajaksi kelpuutetaan kullakin paikkakunnalla ja kaupunginosassa vain aidosti paikalliset kohteet. Tuen saajia voisivat olla esimerkiksi Invalidiliiton, Syöpäyhdistyksen, Veteraanien tai SPR:n paikallisosastot. Yhtä lailla kohteeksi voi asiakkaiden valitsemana päätyä Partion paikallinen lippukunta, lähellä toimiva löytöeläintalo tai oman kylän urheiluseuran veteraani-/junnujaosto.

Varovaisesti arvioidenkin kymmeniä tuhansia euroja

Jarkko Elola ei tässä vaiheessa osaa ennakoida, minkä suuruisiin lahjoitussummiin pullonpalautuksella päästään. Valinnan tekee joka kerta asiakas pulloautomaatilla päättäessään, painaako kuitti- vai lahjoita-painiketta.

– S-ryhmässä ei aiemmin ole vastaavaa toimipaikkakohtaista lahjoituskäytäntöä toteutettu, joten dataa ei ole olemassa.

Joka tapauksessa kyse on varovaisestikin arvioiden merkittävistä rahasummista.

– Jos asiakkaat ohjaavat vaikkapa yhden prosentin pullonpalautusrahoista hyväntekeväisyyteen, vuositasolla puhutaan nyt mukana olevissa S-marketeissa ja Saleissa yhteensä kymmenistä tuhansista euroista. Mikäli asiakkaat innostuvat lahjoittamisesta niin, että joka kymmenes euro päätyy hyväntekeväisyyteen, summa nousee satoihin tuhansiin.

Yksittäisessä pienessä myymälässäkin yhden prosentin osuus on merkittävä monelle vapaaehtoisvoimin toimivalle yhdistykselle.

– Esimerkiksi Haapamäen Salessa pullonpalautuksesta sadasosa on vuoden 2019 panttien tasolla useita satoja euroja.

Rahankeruulupa edellytyksenä

Lahjoituskohteilla on oltava rahankeräyslupa, jotta ne voidaan ottaa mukaan toimintamalliin. Tästä syystä kunnallisia toimijoita, esimerkiksi nuorisotaloja tai päiväkoteja, ei voida hyväksyä tuen saajaksi.

Poliisilta haettava rahankeräyslupa on maksullinen.

– Tuen saajalle osallistuminen on riskitöntä. Jos käy niin, että asiakkaat lahjoittavat pullo- ja tölkkirahoja vähemmän kuin rahankeräysluvan hinnan verran, Keskimaa sitoutuu maksamaan erotuksen.

Katso lahjoituskohteet osoitteesta https://iloauttaa.fi/pullonpalautus

Kristiina Tammitie

Kirjoittaja Kristiina Tammitie

Lisää kirjoittajalta Kristiina Tammitie